Прочитај ми чланак

Додик: Могућ референдум у Републици Српској о самосталности

0

dodikmilotrad

Председник РС Милорад Додик изјавио је у петак у Бањалуци да је легитиман захтев да се у том ентитету БиХ одржи референдум о самосталности, ако се у будућности не буде поштовао изворни Дејтонски споразум и ако се настави пренос ентитетских надлежности на државни ниво.

Тражи да се ствари врате на изворни Дејтонски споразум: Милорад Додик

Говорећи о поређењу референдума у Шкотској са могућим референдумом о самосталности РС, Додик је казао да РС поштује писани Дејтонски споразум.

„Ми тражимо да се вратимо на изворни Дејтонски споразум и оно што пише, а то значи да нам врате отете надлежности“, казао је Додик новинарима.

РС не оспорава изворне надлежности БиХ дефинисане Дејтонским споразумом, али оспорава, како је рекао, „насиље високих представника, њихову ароганцију и отимање надлежности РС и њихов пренос на Сарајево“.

Додик је упозорио да ће РС бранити свој статус и градити га додатно, напоменувши да он никада није временски лоцирао могуће одржавање референдума о самосталности РС.

„Ми желимо дијалог, а ако дијалога не буде, РС ће легитимисати своје право да на референдуму одлучи о свом статусу“, поручио је он.

Додик је казао да уважава резултате референдума у Шкотској, додавши да је само изјашњавање грађана Шкотске о самосталности „нова политичка пракса“.

„Сам референдум спроведен у Шкотској није на овај начин био познат у новијој политичкој историји“, рекао је Додик и оценио да тај референдум „уноси неке нове реалности“.

 

(Beta)