Прочитај ми чланак

Дачић нови председник Србије?

0

375952_tomislav-nikolic--ivica-dacic--aleksandar-vucic--beta--ap--d.-v._f

Иако до председничких избора има више од две године, веома је извесно да ће Ивица Дачић бити главни ривал Томиславу Николићу, уколико буде имао такву амбицију. Дачић већ јавно позива Николића да објасни због чега летује у Турској, са којом Србија нема најбоље дипломатске односе. Дачић и наглашава да слуша Вучића, који пак, тврди да нема ништа против амбиција актуелног министра иностраних послова.

Иако су избори за председника далеко, из активности министара спољних послова али и на основу изјава чланова његове странке готово је сигурно да ће Ивица Дачић бити главни ривал Томиславу Николићу.

Први је Бранко Ружић из СПС најавио да види Дачића као следећег председника Србије.

– Ако Дачић има амбицију да буде председник биће озбиљан кандидат. Он је врло препознатљив лидер, на челу је странке којој не пада рејтинг и са добром инфраструктуром, и још од Цветковићеве владе је на важним функцијама на којима је стекао озбиљно државничко искуство – каже за „Блиц” Бојан Клачар из Цесида.

Важно је и то да ли ће актуелни председник Томислав Николић добити подршку Српске напредне странке на следећим председничким изборима.

Вучић је у једном интервјуу рекао да су и он и странка задовољни политиком коју води Томислав Николић и да ће га подржавати, али да му не сметају Дачићеве амбиције.

Дачић је и јавно истакао да је он, за разлику од Николића, послушао Вучићеву сугестију о летовању.

Поводом тога да ли је примерено да председник Николић оде на летовање у Турску у тренутку када је у тој земљи за шефа изабран човек који тврди да је Косово Турска, Дачић каже:

– На то нека одговори председник, он је одабрао Турску. Ја на одмору нисам био четири године и послушао сам савет премијера. Свако нека ради по сопственим жељама.

Из овог одговора види се благи ривалитет два политичара, а како ће се он завршити, видећемо на следећим председничким изборима.

 

Извор: Дневно.рс, Блиц