Прочитај ми чланак

Додик: Најбоље је да се мирно разиђемо

0

dodikmilotrad

БЕОГРАД – Преварама, ароганцијом и понижавањем Срба и РС странци су довели до тога да је на нивоу БиХ концентрисано више надлежности него што јој припада по уставу, пише лист Политика и објављује интервју са председником Републике Српске, Милорадом Додиком,а ми преносимо део тог интервјуа.

Рекли сте да странци притискају онолико колико им се дозволи, ви не попуштате, како ће се то завршити?

Ја немам потребу да попуштам. А насиље међународне заједнице, преваре које су чинили, ароганција коју су показивали и понижавање Срба и РС, довели су до тога да је на нивоу БиХ концентрисано више надлежности него што јој припада по уставу. Ја указујем на то, а они мисле да о томе треба да се ћути, не би ли приграбили још неку врсту надлежности, наводно, верујући у концепт БиХ коју нису успели да изграде за 20 година мира, потрошивши огроман новац за своје консултанте.

Странци све нас у региону сматрају мање вреднима, а они су, као, неки „ајнштајни” који нам намећу вредности. Имали су један „златни период” када су могли путем притисака на друге политичаре у РС да девастирају институционалну снагу РС. То време је заустављено и о томе нема компромиса нити дијалога, што се мене тиче.

Ваша политичка платформа је да ће БиХ бити базирана на изворним дејтонским принципима или је неће бити. Шта ће превагнути?

Ја верујем да неће бити никаква.

Шта ће онда бити?

Ништа, створиће се услови да се мирно разиђемо. Најбољи начин је да они имају своју државу, ми своју. Наравно, нећемо имати кинески зид, направићемо систем у коме ће свако бити на своме уз отворен проток људи и робе. БиХ и те заједничке институције се показују као упорна сметња било каквом развоју у ентитетима. Када год треба да решимо нешто за шта су потреби заједнички органи са становишта међународних договора, то се мрцвари по неколико година. Федерација нам оспорава „Јужни ток”, оспоравали су градњу болнице у Бањалуци, термоелектрану у Станарима, аутопут за који процедуре трају годинама само да би се уговор потписао, иако све обавезе падају на РС.

Да ли званични Београд подржава ваш пут ка осамостаљењу?

Београд има своје политике и ми то ценимо. Органи Србије су апсолутно у позицији да дефинишу те политике, а што се нас тиче ми подржавамо политику територијалног интегритета Србије и по питању КиМ не дамо сагласности да БиХ призна Косово.

Пошто сматрате да са странцима треба бити опрезан, како бисте оценили политику владе у Београду која поводом Украјине покушава да буде неутрална, док сте ви јасно подржали Русију?

Па, различита је ситуација. Ми овде немамо позитивна искуства с деловањем међународне заједнице, у БиХ је значајан део запада увек био у позицији да креира политике и даје подршку бошњачким циљевима. Ми смо у том погледу руски ангажман доживљавали као веома коректан јер је поштовао међународни поредак и право. Став Русије је ни мање ни више од онога што ми желимо да видимо у БиХ. С друге стране, апсолутно ми је јасна позиција ЕУ у Србији, али је јасно и да право дефинисања политике припада искључиво институцијама Србије.

Извор: Политика