Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА – Ратни извештај за 26.-27.07 са мапом (Руски и кијевски извори)

0

UKRAJINA RATNI IZVESTAJ 4_o

Дан: 26.27.07.2014 год.

Украјинска војска у координацији са Нацгардом током целог дана артиљеријом тукла Луганск и Доњецк.

Посебно је тешко билу у Луганску који је подвргнут бомбардовању тешком артиљеријом и ракетним бацачима. Том приликом је погинуло 19 цивила док их је десетине рањено и причињена је знатна материјална штета. Нарочито је страдало насеље Раскошно.

Ватром из тешког минобацача „Тулипан“ (кал.240мм) погођена је електро-станица у насељу Бранки и цео Луганск са околином је остао без електричне енергије. Током дана електромрежа је поправљена али је снабдевање ел.енергијом и даље отежано за поједине делове ЛНР.

Такође елементи Нацгарде уз подршку оклопне борбене групе, су покушали да заузму стратешку тачку ДНР у месту Долбацев и да тако угрозе путну комуникацију Доњецк-Луганск. Том приликом по насељу је дејствовано фосфорним гранатама. Нападач је искористио знатну надмоћ у људству и борбеној техници и успео да заузме 2 отпорне тачке снага ДНР. Крајњим напорима бранилаца (уз појачања из дубине), нападач је заустављен на достигнутим линијама и у току је против-напад у циљу неутрализације овог опасног клина. Према првим подацима током ових борби обе стране су претпреле осетне губитке у људству и техници.

Интензивне борбе су се такође водиле и око аеродрома. Ватром из артиљеријског оружја посебно је бомбардовано предграђе Доњецка-Пески које је претрпело знатна разарања. Такође авионима су бомбардоване позиције ДНР у месту Енакијево.

Код места Снежно, на јужном крилу одбране Доњецка, једна извиђачка група „ДНР“ је упала у заседу и борби са блиских одстојања практично десеткована. Према за сад непотврђеним подацима, она се успела пробити из заседе али са изузетно тешким губицима. Том приликом погинуло је најмање 10 припадника ДНР а више од 20 их је теже или лакше рањено.

Јединице ДНР су успеле поново да затворе обруч око остатака украјинских снага код места Мариновка. Оне су потом успеле да одбију напад непријатеља на правцу Степано-Амросивка у којем су јединице ДНР успеле да униште 1 тенк и 2 оклопна транспортера нападача и да га врате на почетне позиције уз губитке од 15 војника избачених из строја. Код места Красни Партизан је блокирана једна чета Нацгарде. Такође и код Зеленпоља снаге ЛНР су су успеле да пресеку већ окружену групу украјинских снага јачине 250-300 војника и да их раздвоје на два дела.

Треба истаћи и значајан податак о предаји групе од око 40 украјинских војника код места Свердловск.

Иначе на целом фронту је приметна појачана саобраћајна активност снага оданих Кијеву (десетине камиона са вучном артиљеријом, системи ВБР „Смерч“ и сл.)

Кликни на мапу да је увећаш

Кликни на мапу да је увећаш

МАПА – извори кијевске хунте

Украјински Информационо-аналитички центар РНБО објавио је мапу војних операције и ситуације на терену после данашњих борби против снага Новорусије.

У односу на мапу од 25. јула представљено је да су украјинци на југу Доњецка заузели град Амвросивка. Такође РНБО тврди да украјинске снаге стежу обруч око Луганска и да је коридор за снабдевање све ужи.

Украјинци такође тврде да су проруске снаге напредовале код места Чернопартизанск на украјинско-руској граници где опкољене украјинске снаге покушавају да се одблокирају.

Црвеном линијом обележен је део границе који држе проруске снаге.

ukrajina ratni izvestaj mapa s jpg

Кликни на мапу да је увећаш

Такође мапа коју су објавили из РНБО потврђује да украјинске снаге покушавају са две стране да се пробију до места пада малезијског авиона, али истовремено и одсеку Доњецк од остатка територије Новорусије.

(Борбени ефективи, Правда, Агенције)