Прочитај ми чланак

Велики притисци да се Тачију опросте злочини

0

Специјални тим, на чијем је челу Американац Клинт Вилијамсон, после три године истраге није успео да прикупи довољно доказа о трговини органима и случају “жута кућа”, али је утврдио листу од најмање десет некадашњих команданата ОВК за које има чврсте доказе да су починили ратне злочине, каже поуздан извор.

taci_fПокушава да умакне са оптуженичке клупе: Хашим Тачи

Очекује се да ће Вилијамсон извештај о истрази објавити у понедељак, 28. јула, али како тврди наш извор, није извесно да ће одмах изаћи с именима одговорних за ратне злочине. ТВ “Пинк” је јуче на свом сајту објавила незваничну информацију да би оптужница против Тачија могла бити подигнута већ следећег уторка, док извор “Блица” тврди да су у току велики притисци да се Хашим Тачи и Фатмир Љимај скину с листе одговорних.

Поред Тачија, Љимаја и Јакупа Краснићија, српско тужилаштво за ратне злочине досад је указивало и на могућу умешаност Агима Чекуа и Рамуша Харадинаја у трговину људским органима. Како “Блиц” сазнаје, Харадинај и Чеку нису на Вилијамсоновом списку.

Главни тужилац Специјалног тима Вилијамсон јуче се, током посете Београду, срео са премијером Александром Вучићем и српским тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Премијер Вучић је оценио да ће објављивање извештаја Специјалног тима бити од огромног значаја за Србију, као и да ће потврдити објективност институција ЕУ и међународне заједнице у истрази злочина почињених током рата на КиМ и на простору бивше Југославије.

– Ми смо од почетка очекивали поштен и објективан приступ, што је тужилац Вилијамсон својим радом на најбољи начин потврдио и на тај начин оправдао своју репутацију као борац за поштовање права – нагласио је Вучић током састанка са америчким тужиоцем.

Вилијамсон је захвалио српским правосудним органима на изузетно доброј и ефикасној сарадњи током истражног поступка.

Вукчевић је, уочи састанка с Вијамсоном, изјавио да је истрага о трговини органима на КиМ – случају “жута кућа” – дошла до краја. Он није желео да наведе име ниједног од осумњичених, рекавши да то треба да уради Вилијамсон и није желео да коментарише наводе приштинских медија да у извештају Специјалног тима нема доказа о трговини органима. Према подацима српског тужилаштва, на КиМ је нестало више од 300 особа неалбанске националности.

(Вести)