Прочитај ми чланак

ПОДМУКЛА ИГРА: Комадант ОВК прети да ће запалити Дечане, а Харадинaј брани српску светињу!

0

Decani323

За сада непозната албанска група упутила је претњу да ће манастир Високи Дечани бити нападнут и уништен, рекао је за Б92 архимандрит манастира Дечани, отац Сава Јањић.

„Представници косовске(шиптарско-окупаторске) полиције су нас синоћ обавестили да се једној локалној албанској телевизији јавио мушкарац који се представио као један од команданата ОВК и који је рекао да ће манастир данас или сутра бити нападнут, те да телевизија буде спремна да сними уништавање манастира“, каже отац Сава Јањић.

Он је додао да је о претњама обавештен КФОР, као и да је разговарао са више дипломата и представницима америчке амбасаде у Приштини.

Сава Јањић каже и да су КФОР и шиптарско-окупаторска полиција предузеле додатне мере безбедности без обзира на то што је могуће да је реч о провокацији.

„Имајући у виду да је од 1999. године манастир четири пута оружано нападан, свака претња мора да се узме озбиљно. Данас ме је позвао и Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова, који је најоштрије осудио ту провокацију. Он ми је рекао да ће они с њихове стране учинити све да се што пре идентификује лица које стоји иза претње, као да те претње нису став народа“, рекао је архимандрит манастира Дечани, отац Сава Јањић.

Пре неколико дана на једној од манастирских капија био је исписан натпис ОВК.

Ракочевић: Дечанима потребна дуготрајна војна заштита

Аналитичар и књижевник Живојин Ракочевић изјавио је данас да је манастиру Високи Дечани потребна дуготрајна војна заштита и да Кфор мора наставити да обезбедјује манастирски комплекс. Коментаришући последње претње манастиру Високи Дечани, Ракочевић је у изјави Танјугу рекао да тај “непознати нападач”, они који прете су представници друштва које чека коначни обрачун са свим што је другачије и слабије.

„Он прети да ће срушити Дечане, а у својој кући, заједници и пред странцима говори да су манастир подигли Албанци и да су им га Срби отели. У тој шизофренији страдају невини и немоћни, и неће преживети без дуготрајне војне заштите“,” нагласио је Ракочевић.

Харадинај осудио провокације упућене Дечанима

Лидер Алијансе за будућност Косова и ратни злочинац, Рамуш Харадинај, је најоштрије осудио било какве провокације упућене манастиру Дечани, саопштено је данас из те партије поводом графита ОВК на капији манастира.

Харадинај у потпуности подржава КФОР и остале механизме безбедности у њиховом раду и ангажовању за очување ове институције и осталих објеката културног наслеђа на Космету, наведено је у саопштењу АБК.

„Манастир Дечани је био и остаје веома значајна вредност културног наслеђа на Космету и за ту институцију као и у прошлости и данас и увек имаће обзира сви грађани без обзира на њихову етничку припадност“, рекао је Харадинај.

Лидер АБК је досада једини лидер политичких субјеката на Космету који је осудио исписане графите ОВК на капији Дечана што је подстрекло и реаговања страних дипломата на Косову и Метохији.

(Б92)