Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Домови здравља пуни рођака, паре од породиља ишле за фудбалере

0

409323_prijatelj--ctla-org-uk-wallpaperswide-01_f

Дом здравља у Доњој Гуштерици је еклатантан пример стања у здравственим установама на Косову и Метохији. Анкетни одбор је установио грубе пропусте у раду директора, који је ову установу потпуну приватизовао. Доктор Богољуб Стефановић је први пут изабран за директора овог Дома здравља 9. априла 2001. године. У овој здравственој установи, Анкетни одбор је установио општу појаву непотизма, наводи се у извештају тог одбора Скупштине Србије о трошењу новца из буџета на КиМ од 2000. до 2012. године.

– Мимо закона, директор је у ову здравствену установу примио свог братанца Бојана Стефановића као радника обезбеђења, а потом и на непостојеће радно место саветника директора за економска питања. Поред именованог по принципу “ти мени ја теби“, директор је незаконито у радни однос примио и ћерку директора Дома здравља Косово Поље др Јордана Петровића, Тијану Петровић која се не појављује на послу, већ је редовни студент Медицинског факултета Универзитета у Косовској Митровици.

Директор је у радни однос примио и свог братанца Вању Стефановића, снају Миљану Јовановић, Драгану Рашић, супругу директора РФЗО у Грачаници, Ивану Васић, супругу председника општинског одбора ДС Косово Поље, Дејана Недељковића, док је снају његове супруге др Мирјану Милосављевић поставио за шефа амбуланте у Липљану. Сва ова лица се не појављују на послу, не извршавају своје радне обавезе, а уредно примају личне дохотке, наводи Анкетни одбор у извештају Скупштини Србије.

Чак 60 спремачица

У документу се наводи да у је овој здравственој установи је 390 запослених, од чега је 176 немедицинског особља, од тога 60 спремачица.

– По изјавама запослених, 43 радника овог Дома здравља се уопште не појављују на послу и не обављају своје радне задатке, а редовно примају личне дохотке. На основу неисплаћених личних доходака, радници су тужили Дом здравља, уз претходну уплату на име “судских трошкова“ по 50 евра шефу обезбеђења ове установе Момчилу Лазићу. Наведене кривичне пријаве су због чињенице да је супруга референта за сузбијање привредног криминала надлежне Полицијске управе у Нишкој Бањи Синише Митровића, радница Дома здравља Доња Гуштерица радно ангажована у Нишу, као и чињенице да је братаница председника суда у Косовској Митровици Николић Силвана као лекар и неуговорени радник ангажована у овом Дому здравља, редовно одбациване. С обзиром да је стално настањен у Београду и чињенице да су припадници КПС-а, због саобраћајног прекршаја, запленили службени ауто овог Дома здравља, директор за одлазак и повратак на посао и викендом за превоз користи возило хитне помоћи Дома здравља, пише у извештају Анкетог одбора.

– Због пропуста у раду и неажурирања спискова радника са надлежном филијалом РФЗО, за девет лица која више не раде у овој установи и даље се на име исплате личних доходака пребацују средства. За 12 радника је решењем незаконито утврђен већи коефицијент за исплату, док је једног радника утврђено да има два уговора о раду, односно да је промена радног места није обављена како је прописано Закона о раду. У правној служби је дато усмено образложење да је “директор инсистирао да му се доставе бланко уговори којима је касније извршена промена радног места“, наводи Анектни одбор.

Новац за породиље у друге намене

– Контролом је утврђено да су средства ДЗ Доња Гуштерица пренета на име накнада зарада породиљама у износу од 57.355.291,00 динара до 31. децембра 2010. године утрошена у укупном износу од 34.820.600,00 динара за различите намене. Највећи део средстава је утрошен за измиривање обавеза према добављачима за енергенте, за медицински лабораторијски материјал, медицинску лабораторијску опрему, лекове на рецепт, за трошкове закупа имовине и простора, текуће трошкове запослених (стипендија) као и за спонзорство фудбалског клуба, пише у извештају Анкетни одбор.

Грубе злоупотребе

– Требовање средстава за исплату накнада зарадама породиљама и од филијале РФЗО Грачаница и од општине Липљан представља грубу злоупотребу. Само у 2012. години ДЗ Доња Гуштерица је по овом основу исплаћено 12.713.529,00 динара. Оквирни износи ненаменски утрошених буџетских средстава (по основу уочених неправилности) у овој здравственој установи су за неправилну примену коефицијента о платама 2.277.579,69 динара, за исплату неуговорених радника у износу од 20.592.634,00 динара а за незакониту исплату прековременог рада у износу од 2.651.607,47 динара – пише у извештају Анкетног одбора.

Како се наводи, “утврђено је да су средства пренета од Синдиката за здравствену и социјалну заштиту општине Липљан на рачун Дома здравља у 2011. години на име исплате накнада породиљама у износу до 11.494.498,00 динара ненаменски утрошена за инвестирање и изградњу новог објекта за који не постоји никаква валидна документација, а износ од 1.366.014,00 динара је утрошен за отпремнине“.

За Дом Здравља 361.920,76 евра

– Анкетни одбор је установио грубе пропусте и злоупотребе у трошењу финансијских средстава намењених за рефундацију накнада породиљама, а утрошених за изградњу новог објекта Дома здравља у Доњој Гуштерици. Индикативно је да је извођач радова на овом пројекту фирма д. о. о. “Гора-Фарм“ из Призрена, која је у дужем периоду била и снабдевач Дома здравља са санитетским и медицинским материјалом и лековима, у којој је Дом здравља у кратком периоду по различито испостављеним ценама исплаћивао услуге. Вредност ове инвестиције, финансиране од ДЗ Доња Гуштерица износи 37.558.096,45 динара или 361.920,76 евра. Уговор о стручном надзору закључен је пет месеци након отпочињања радова. Непосредним увидом установљено је да радови на објекту нису окончани и да завршен у проценту од 60 одсто, пише у извештају.

– Евидентно је, додаје се, да су појединачне цене и количине изведених радова знатно увећане, тако да се може извести закључак да је од укупне вредности до сада изведених радова у износу од 360.000 евра, више плаћено за око 120.000 евра. Бројне представке запослених у овом здравственом центру, које се односе на злоупотребе и незаконито понашање директора др Богољуба Стефановића, упућене Министарству за Косово и Метохију, према изјавама истих, нису узете у разматрање због блискости директора са бившим начелником Косовског управног округа Гораном Арсићем, иначе кумом некадашњег министра Горана Богдановића, а преко директора Дома здравља у Косовом Пољу Јордана Петровића и са садашњим секретаром Владе Републике Србије Вељком Одаловићем, тврди Анкетни одбор.

(Вести онлајн)