Прочитај ми чланак

АЛБАНСКА ШТАМПА: Вучић припрема терен за признавање независности Косова

0

tomislav-nikolic-aleksandar-vucic-1382052592-382933

Приштински лист Лајм оценио је да изјава будућег премијера Србије Александра Вучића да неће говорити ружне речи о делегацији Косова у ствари значи да он припрема терен за признање независности Косова.

Шиптарски аналитичари на Космету оцењују да после преговора, које је водио премијер Ивица Дачић, Космет де факто подељено на два ентитета и остало је свега неколико ствари да се дефинише та подела.

Када та подела буде јасна, Србија ће признати албанску окупацију Косово и Метохије као што је урадила са Босном и Херцеговином, пише Лајм.

Британски амбасадор у Приштини: Детаљни разговори у ЕУ о суду за злочине на Космету

Британски амбасадор у Приштини Ијан Клиф потврдио је да се о питању оснивања трибунала који ће судити за наводне злочине ОВК током сукоба на Космету детаљно разговара у Бриселу, преноси данас лист „Коха диторе“.

Клиф је, током посете Липљану у среду, рекао да о формирању тог суда нема пуно информација и детаља и додао да до сада нигде није чуо да ће тај трибунал бити смештен у три државе и ван Косова, као што су раније јављали косовски медији.

Говорећи о извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини органима на Космету, који инкриминише припаднике бивше ОВК и актуелног премијера Хашима Тачија, британски дипломата је казао да шиптарски окупаторски званичници знају ко ће се бавити овим оптужбама.

„Сви знамо за извештај Дика Мартија о трговини органима и такодје знамо да сви у владу и у осталим институцијама знају да треба да се бавимо овим оптужбама. Само треба да надјемо кредибилан пут јер не желимо да се ово питање враћа назад у Уједињене нације. О овоме се детаљно разговара у Бриселу“, рекао је Клиф, а преноси „Коха диторе“.

Како преноси ТВ Кохавизион, немачки амбасадор у Приштини Петер Бломајер казао је да сви треба да знају да у Мартијевом извештају постоје изузетно озбиљне и тешке оптужбе.

Лист „Трибуна“ писао је у среду да ће европске и америчке дипломате захтевати крајем ове недеље од косовских институција и лидера политичких партија да подрже споразум Европске уније о специјалном суду који ће се бавити оптужбама за злочине изнетим у Мартијевом извештају.

Тај лист наводи да ће суд имати седиште у Бриселу, једну канцеларију у Приштини док би се судски процеси водили у Холандији, највероватније у Хагу. Истовремено, „биће продужен и мандат Еулекса, а мисија ЕУ задржаће овлашћења и неће променити име“, пише „Трибуна“ .

Брисел, Хаг и Приштина биће три града где ће функционисати специјални суд који ће се бавити истрагама поводом сумњи о злочинима изнетих у извештају Дика Мартија после трогодишње истраге.

Канцеларија у Приштини биће административна и имаће функцију комуникације са јавношћу, у Бриселу ће бити стациониране судије и тужиоци, а идеја да се судски процеси воде у Холандији одговара већини чланица ЕУ јер, како наводи лист, Холандија већ има низ медјународних судова на својој територији и нема никавих правних препрека да се процеси тамо воде.

Како наводи „Трибуна“, суд ће процесуирати све оптужбе које буде подигло тужилаштво за злочине који су почињени у периоду од 1998. до 2000. године и који су описани у извештају Савета Европе.

Суд ће имати право да поновно разматра и раније случајеве које је раније процесуирао Трибунал у Хагу, а биће под „кишобраном“ Еулекса,
пише „Трибуна“.

(Фонет-Блиц)