Прочитај ми чланак

РАТНИ АВИОН 21. ВЕКА: Русија ће тестирати нови бомбардер

0

PAK DA

ВВС РФ ће започети пробе перспективног авио комплекса далекометне авијације (ПАК ДА) 2019. године, изјавио је командант Далекометне авијације ВВС РФ Анатолиј Жихарев.

Према његовим речима, ове године почеће разрада пројекта новог бомбардера, а 2025. године војска ће добити први серијски авион.

pak da500

Према речима Жихарева ПАК ДА ће бити авион „друге класе, са другачијим наоружањем“, у односу на постојеће стратешке бомбардере Ту-160 и Ту-95МС“, као и Ту-22М3. Од раније је познато да ће ПАК ДА добити ново суперсонично оружје.

Представник Министарства одбране је и изјавио да ће „ПАК ДА бити опремљен свим врстама оружја високе прецизности, укључујући и хиперсонично“. Он је додао да хиперсонична ракета за нови бомбардер „већ направљена“, али да „она за сада може да лети само неколико секунди“. Серијска производња самог авиона ПАК ДА по плану треба да започне 2019.г.

PAK DA.jpg614Иначе, Русија је наследила од СССР огромно искуство у развоју и коришћењу суперсоничних авиона за далекодолетну авиацију Ратног ваздухопловства и морску авиацију опремљену ракетама. Слично решење ће се потпуно уклапати у логику развоја ове врсте нароужања.

Платформа са великим дометом лета и надзвучном максималном брзином може бити корисна и као извиђачки авион за навођење на циљ за Ратну морнарицу Русије.

Ратна морнарица, као и раније, истиче ватрену моћ ракетних бродова и подморница. За ове борбене јединице, постојање спољног средства за навођење је критично важан елеменат.

Колико су ова размишљања у складу са током мисли руководства Министарства одбране Русије и Уједињене корпорације авионске индустрије – сада је тешко рећи.

Уосталом није преостало много времена за чекање, – нови авион ће полетети до краја ове деценије.

(Глас Русије, Србин.инфо)