Прочитај ми чланак

УПРКОС ЗАПАДУ: Руско-ирански нафтни договор

0

Rusija i Iran

На помолу велики договор који ће да повећа ирански нафтни извоз за чак 50%: Русија спремна да увози 500,000 барела по дану у замену за опрему и друге производе.

Новинска агенција Ројтерс преноси, на основу својих извора, како Русија и Иран управо преговарају велики план размене нафте за производе што би знатно повећало ирански извоз нафте. Такође се наводи како би овај договор био контра Западних санкција, но у међувремену је и дошло до дипломатског напретка између Ирана и светских сила по питању иранског нуклеарног програма.

Председници Русије и Ирана разговарали о ситуацији у Сирији

Како је саопштила Прес-служба председника Руске Федерације, током телефонског разговора размењена су мишљења о актуелним међународним питањима, укључујући и ситуацију у Сирији у контексту међународне конференције „Женева-2“, као и о спровођењу постигнутих споразума о иранском нуклеарном програму.

(Глас Русије)

Та релаксација односа очигледно је подстакла Русију да се конкретније ангажује око економске размене са Ираном. Русија није једина, многе државе, преноси немачки Шпигл, укључујући и ЕУ чланице, „журе“ са инвестицијама у Иран након што је дипломатија довела до смањења тензија између Техерана и Вашингтона.

Како пише Ројтерс, три руска и иранска извора потврдила су им како се управо преговарају завршни детаљи око плана према којем би Москва куповала 500,000 барела иранске нафте дневно, у замену за руску опрему, добра и производе.

„Добар прогрес остварујемо у тренутку, велики су изгледи за успех“, рекао је руски извор. „Расправљамо о детаљима, а датум потписивања зависити ће о тим детаљима“, истакао је. Није познато хоће ли тај договор бити усвојен пре или након комплетирања преговора о иранском нуклеарном програму.

Наиме, ових дана почели су технички преговори између Ирана и Европске Уније по питању коначног договора. Подсетимо, у новембру прошле године постигнут је важан договор према којем се Иран обавезао на шрст месеци да заустави свој нуклеарни развој како би коначни договор евентуално био постигнут до маја ове године. Америчке и европске санкције готово су преполовиле ирански нафтни извоз, на око 1,000,000 барела по дану.

Када се поменути договор с Русијом покрене, то ће за Иран повећати нафтни извоз за 50% што би довело до знатне ревитализације иранске економије. Тренутна цена барела нафте је око 100 УСД. Није познато какве би производе и опрему у замену Иран добијао од Русије.

Тренутно Иран већину нафте извози у Азију. Највећи купац иранске нафте је Кина која увози око 420,000 барела по дну. Други битни купци су Јапан, Јужна Кореја и Индија, но Јужна Кореја и Индија, као и Турска и Јужна Африка, смањиле су увоз из Ирана након жестоког притиска из Вашингтона.

(Reuters | Der Spiegel)