Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: Америка обучава НАТО савезнике за рат на Кавказу. И Србе ?!

0

US and European troops work to prove relevance

ХОХЕНФЕЛС, Немачка: Војници су изабрали добро место да поставе минобацаче, доле у ​​долини, заклоњени гребеном. Али повици Словенаца са минобацачима одјекују преко брда, прете да одају њихову локацију.

„Требају им посредници да преносе упутства тамо и назад, једних другима“, рекао је армијски капетан Брис Робертс, контролор-посматрач у Заједничком мултинационалном центру за борбену готовост (Joint Multinational Readiness Center) у Хохенфелсу.

„Изабрали су добру локацију за постављање, али непријатељ ће их чути ако тако вичу.

„Словеначки мајор Драгомир Ћевриз, такође посматрајући маневре минобацачког тима из даљине, понудио јје ош једну благу критику:

„Њихова безбедност тражи да више мењају положај, не да стоје у месту“.

Ceski vojnici NATO .jpg

Такве сцене одигравају се свакодневно на неравном полигону у Хохенфелсу, Немачкој, где је Заједнички мултинационални центар за борбену готовост домаћин једне од највећих мултинационалних вежби у последњих неколико година. Како се рат у Авганистану смирује, такве обуке ће играти кључну улогу у обезбеђивању савезника да не изгубе тешко стечену борбену способност постигнуту током деценије рата, кажу амерички команданти.

Двонедељна вежба, која окупља 1200 америчких и европских војника, тестира способност војника да делују као једна мултинационална борбена бригада.

Пуковник Џон Норис, директор вежбе „Заједничко разрешавање“ и командант Заједничког мултинационалног центра за борбену готовост, рекао је да су разлози за обуку у Европи кључни за сигурност да САД и савезници могу да се боре једни уз друге.

„Због наше локације у Немачкој, зато имамо додату вредност“, рекао је Норис, који је приметио да многи мањи европски партнери не могу себи да приуште скупе излете у америчке центре за пешадијску обуку. „Ова врста тренинга се не дешава било где другде у свету.“

Батаљони чешких и словеначких трупа, америчка штапска јединица и низ других снага, укључујући и војнике Националне гарде САД  из Калифорније, по цео дан играју ратне игре на изрованом бојном пољу Хохенфелса, познатом као „кутија“

Уместо да се обучавају на Талибанима у Авганистану, они раде на другим борбеним сценаријима, као што је савладавање конвенционалних непријатељских снага у региону Кавказа.

„Ми не знамо како ће будуће претње изгледати, али знамо једну ствар, нећемо се борити сами“, рекао је бригадни генерал Валтер Пјат, начелник штаба Заједничке мултинационалне обуке.

„Идемо да се боримо са нашим партнерима. Ако не тренирамо заједно, никада нећемо то учинити уживо. „

Combined Resolve, која је требало да се закључи 24. новембра, такође служи као тест новом концепту Европских ротационих снага које би сједињавале бригаду из САД-а са Европом за периодичне обуке на континенту.

Делови 1. коњичке дивизије са седиштем у САД  су првобитно најављени да ће учествовати у „Комбинованом решењу“, али су погубни ефекти буџетских резова ставили тај распоред на чекање. Уместо отказивања програма, званичници Војске САД су позвали падобранце, 173rd Infantry Brigade Combat Team (Airborne) из Вићенце, Италија, да, заједно са батаљонима из Чешке, Словеније и низом других држава, наставе мисију.

„То само показује значај постојања снаге америчке војске у Европи, и овог овде центра за обуку. Локација се рачуна. Битна је“, рекао је Пјат.

Пјат је рекао да очекује да ће ротационе снаге из САД бити у Хохенфелсу у мају, да наставе где Combined Resolve стаде.

За америчку војску, бригади из САД додељеној Европи је циљ надокнађивање недавног укидања две распоређене бригаде у Европи, где остају само две јединице – 173. и 2. коњички пук у Вилсецку.

План за ротационе снаге је да повежу остатке 170. и 172. пешадијске бригаде кроз учешће на вежбама, као што је била недавно завршена вежба Steadfast Jazz у Пољској, којом је тестирана способност реаговања НАТО снага, као и мисијама обуке војске у центрима у Немачкој.

Неки критичари су доводили у питање усмеравање на више ротационог присуства у Европи, рекавши да мање присуство у иностранству могло послати погрешан сигнал савезницима, од којих су многи били партнери у мисијама од Авганистана и Либије, до борбе против пирата око Рога Африке.

 Други одговарају да је војно присуство САД у Европи превелико с обзиром на крај Хладног рата и садашња фискална ограничења. Мисија у Европи често је под микроскопом, са члановима Конгреса који рутински позивају на додатно смањење присуства у иностранству.

USA vojnici NATO pg

За америчку војску, разлози за обуку у Графенверу и Хохенфелсу ће остати централни део њеног смањеног, али ипак значајног, присуства у Европи. Амерички команданти у Заједничкој команди за обуку и Заједничком мултинационалном центру за борбену готовост сада наглашавају предности подручја, за које кажу да помаже да се обезбеди спремност америчких и савезничких снага.

Десетогодишње постојање Заједничке команде за обуку било је лако оправдати. Од 2001, њени инструктори су имали задатак да припреме америчку војску у Европи за ратове у Ираку и Авганистану. Али са повлачењем америчких снага у Европу и крајем борбене мисије у Авганистану, дошло је ново доба. Мисија је сада више нијансирана: учвршћивање војних партнерстава и „интероперабилности „.

Пјат је рекао да је од кључног значаја проналажење начина да се делује економичније. Једна од мера усмерених на смањење трошкова је да имају савезнике и америчке ротационе снаге са сталном тешком опремом на полигону Заједничке команде за обуку, а не да је вуку вамо-тамо за вежбе.

Како ће се САД све више ослањати на ротационе снаге у Европи, такве мере ће помоћи смањењу транспортних трошкова, што локацију чини још атрактивнијом дестинацијом за америчке и европске снаге, рекли су званичници.

„Када сте једном овде, живите као војник, што је врло јефтино“, рекао је Пјат. „Као војнику, не кошта вас много новца да ходате теренима Хохенфелса по киши и хладноћи. Тиме добијете одличан тренинг. „

Припремање војника за рат у Ираку и Авганистану је било скупље утолико више што су инструктори покушали да репликују ратно искуство. Изграђена су лажна села, унајмљени су извођачи да играју улоге племенских лидера и било је потребно имитирати истурену оперативну базу. Combined Resolve, међутим, има за циљ да припреми трупе како да реагују на кризу и оперишу на врућим тачкама где не постоји установљено савезничко присуство.

„Има неких језичких потешкоћа и постоје неке тешкоће у радио комуникацији, али војници говоре истим језиком, без обзира из које су државе“, рекао је Пјат. “ У прашини сте, блату, хладно вам је, пада киша. Не треба преводилац за то, потребно је да војник издржи тешкоће. „

На терену, сарадња је кључ спремности за будућност и непознате сукобе, кажу војници. Без обзира да ли у Европи или шире, амерички савезници у НАТО-у вероватно ће бити у борби заједно, рекао је потпуковник Анжеј Роде, командант обуке словеначког пука у Хохенфелсу.

„Будуће операције ће бити заједничке и комбинование“, рекао је Роде, дипломац Ренџерске школе америчке војске који је служио заједно са Американцима у Авганистану. „Сигуран сам да ћемо бити распоређени негде заједно. Дакле, ако желите да се борите заједно, морате да заједно тренирате. Морамо да синхронизујемо своје поступке.“

Мале земље попут Словеније су жељне учешћа у више експедиционих мисија, према Ћевризу, словеначком посматрачу на Combined Resolve вежби.

„Старија генерација је била фокусирана на одбрану земље, штитећи оно што имамо. Млађе генерације сада гледају напоље, тамо се стиче безбедност“, рекао је Ћевриз. „Ми смо мала земља и мала војска, тако да је ова прилика овде ( у Хохенфелсу ) за нас веома драгоцена. То је једини начин да се одржи оперативна ефикасност. „

Током недавне посете, Пјат је словеначким војницима говорио о променама у Европи којима је сведочио током година. Као млад војник у време Хладног рата, Пјат је проучавао опрему супротстављене силе, као што је совјетски Т-72 тенк.

Сада, Т-72 маневрише на полигону Хохенфелса, у саставу мултинационалне бригаде која се заједно обучава.

„Тако изгледа мир“, рекао је Пјат. „Оно зашто смо овде је сада много другачије. Ми нисмо овде као велика теренска сила. Ми смо овде као партнер. Европа и НАТО доносе безбедност. „

srpski i nato vojnici0

Фотографија: Капетан Далибор Савков, посматрач, инструктор и тренер (OCT) из Војске Србије, предводи наредника 1. класе Ерика Манишића из Националне гарде Охаја Војске САД, за време вежбе “ Заједничко разрешавање 2013″. Обука у Заједничком мултинационалном центру …

(army.mil)

Гарда Охаја ментор Србима у војној вежби „Заједничко разрешавање“
ХОХЕНФЕЛС, Немачка (21 новембар, 2013) – У граду пуном трговаца и пешака, дошло је потенцијалне претње од побуњеника – непријатеља, наоружаних импровизованим експлозивним направама. То је био случај када су амерички и српски војници ушли у лажно село у зону обуке у Хохенфелсу, Немачкој, као тим, са задатком да осујете непријатеља.

У Европи, Заједнички мултинационални центар за борбену готовост редовно обучава НАТО, мултинационалне савезнике и партнере. Војска Србије је за ову вежбу послала вод, што је око 24 војника, за „Заједничко разрешавање“, војну вежбе са америчким и снагама осам европских земаља. Вежба ће се одржавати од 7. новембра до 27. новембра.

„Они ће бити мало више самодовољни, имаће боље разумевање о томе шта је потребно у припреми за рат“, рекао је наредник. 1. класе Тод Кристенсен, посматрач, инструктор и тренер ( OCTО ) из  Националне гарде Охаја Војске САД. Партнерство између јединице Гарде са седиштем у САД и Војске Србије омогућава војницима размену знања, тактике и да развију културно разумевање.

Наредник посматра како јединица савладава препреке и реагује на ситуације које се могу догодити на бојном пољу.  OCT процењује перформансе јединице и подешава обуку да испуни циљеве јединица. Српски војници уче да спроводе сопствену обуку и процењују своје војнике.

Srpski vojnici NATO

„Као што смо видели из неких њихових тактика, они заправо користе нека од наших искустава из Ирака и Авганистана да промене своју доктрину“, рекао је наредник. 1. класе Ерик Манишић такође из Националне гарде Охаја. „Ова мисија је заиста помогла да развијемо пријатељство са њима, у суштини, учећи како они раде.“

Обука омогућава Србима да науче како ми радимо, тако да ако икада будемо распоређени заједно, већ ћемо имати ту јаку везу, рекао је Манишић.

Кристенсен и Манишић неће бити распоређени са Србима, али су рекли да знање стечено кроз инструирани-инструктор искуство помаже обема војскама да осећају више поуздања у заједничком деловању током будућих мисија.

За Србин.инфо припремио и превео: Александар Јовановић