Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БОГОВАЂИ: Дачићу само кажи, живећемо у гаражи (Видео)

0

Bogovadja2384

Држава је и даље нема на велике проблеме становника Боговађе. Као што је „Србин инфо” већ писао (Боговађа: Илегални емигранти провалили у војни магацин, тероришу Србе … (Видео), грађани овог места муку муче са илегалним емигрантима, који пљачкају и уништавају тамошње куће, а чак су провалили и у војни магацин са оружјем.

У Боговађи постоји Центар за азилнте, у којем су углавном Сиријци. Са њима мештани немају проблеме. Ипак, ван центра много је више азиланата из муслиманских земаља који нису пријављени. Они живе на дивље по шуми и околним кућама, које су обили и запосели.

Bogovadja2377

Због тога су мештани недавно одржали протест, на којем су позвали државно руководство да им што пре помогну.

– Ми, као мирољубив народ разумемо муку азиланата. Али, њихова мука такође изазива проблеме нама. Нико више није сигуран да остави откључана врата јер не зна да ли ће неко од њих ући. Азиланти слободно лутају по селу, немају где да спавају, већ су најчешће у шуми, проваљују у викендице, спавају у друштвеним објектима. Такође, немају ни шта да једу, па краду усеве, стоку, мед – објашњава Драгана Лончар, председница Месне заједнице Боговађа.

Bogovadja2394

До сада су слали дописе општини и Комесаријату, али није било одговора. Пре 10-ак дана су писмо послали Влади, првом потпредседнику, Председнику Србије, Председнику Народне Скупштине РС, Министарствима, Комесаријату и општини опет, Безбедносно-информативној агенцији, Делегацији ЕУ, Организацији за европску безбедност и сарадњу, УНХЦР-у, Омбудсману…

Протестанти су између осталог, носили и паролу „Дачићу само кажи, живећемо у гаражи” и на директан начин позвали премијера државе да реши проблем у Боговађи, јер људи се плаше и да увече изађу на улицу.

Bogovadja2375

Као знак подршке, Центар за азил посетио је Саша Јанковић, Заштитник грађана. Обећао је да ће учинити све што је у његовој моћи да  помогне.

– Долази зима, а са њом и све већи број азиланата, све већи број обијених кућа, све више крађа. Захтевамо да се овај проблем реши, у супротном ћемо бити приморани да протесте радикализујемо – поручује Драгана Лончар.

 (Србин.инфо, фото: Марија Стојановић / Србин.инфо)