Прочитај ми чланак

Кина у нападу на амерички долар

0

DOLAR

(theeconomiccollapseblog, србин.инфо)

Кина на глобалној финансијској сцени игра шах док САД играју даме и Кинези сада убрзавају свој дугорочни план да свргну амерички долар. Кина не планира да дозволи да финансијски систем САД на неодређено време доминира светом. Управо сада, Кина је највећи извозник на свету и Кина ће имати највећу економију на свету у неком тренутку у наредним годинама.

Кинези би волели да виде како употреба глобалне валуте одражава ову промену у глобалној економској моћи. У овом тренутку, већи део глобалне трговине се обавља у доларима и више од 60 одсто свих светских девизних резерви се држи у доларима. Ово даје Сједињеним Државама огромну предност у старту, али захваљујући деценијама невероватно лоших одлука ова предност почиње да еродира. Због недавне политичке нестабилности у Вашингтону и кинеског осећаја угрожености, Кина је почела да се јавно изврће руглу ниво америчког дуга, кинески званичници јавно прете да ће престати да више купују било какав дуг, Кинези су почели да агресивно договарају девизне споразуме са другим великим светским силама, Кина гомила невиђене количине злата. Сви ти потези припрема су за тренутак у будућности када ће Кина у потпуности извући тепих испод америчког долара.

Данас је амерички финансијски систем језгро глобалног финансијског система. Јер скоро свако користи амерички долар да купи нафту и да тргује, што ствара огромну потражњу за америчким доларима широм планете. Дакле, други народи су генерално веома срећни да приме наше доларе у замену за нафту, јефтине пластичне гаџете и друге ствари које амерички потрошач „треба“.

Главни извознички народи акумулирају велике гомиле наших долара, али уместо да сав тај новац пустају да докон седи, они често улажу велики део својих девизних резерви у обвезнице Трезора САД које се могу лако ликвидирати, ако је потребно.

Дакле, ако је финансијски систем САД језгро глобалног финансијског система, онда је дуг САД „језгро језгра“, како кажу неки људи. Обвезнице Трезора САД подстичу штампање новца, позајмљивање, спроводе циклус од кога глобална економија зависи.

Зато би дефолт дугова САД био тако значајна ствар. Дефолт би дигао каматне стопе до неба и изазвао би да читав глобални економски систем пошашави.

На жалост нашу, дужничка спирала САД не може да иде у недоглед. Наш дуг расте много, много брже него наш БДП, и због тога је наш дуг у потпуности и потпуно неодржив.

Кинези разумеју шта се дешава, а када се прашина слегне они планирају да буду последњи који стоје на ногама. После америчког колапса, Кина предвиђа да ће бити највећа економија на свету, са више злата него било ко други, и са угледном међународном валутом коју ће остатак света моћи да користи у међународној трговини.

Кина неће тек тако седети и чекати да се све то деси. Штавише, већ ради много да се ствар креће. Оно што следи је 9 знакова да Кина повлачи потезе против америчког долара …

1) Кинеска агенција за рејтинг кредита Дагонг деградирала је амерички дуг са „А“ на „А-“ и навела да су могућа даља умањивања.

2) Кина је управо ушла у велики валутни споразум са еврозоном који се сматра великим кораком ка успостављању јуана као главне светске валуте. CNNMoney наводи да ће овај споразум довести до тога да се много мање долара користи у трговини између Кине и Европе …

„Валутни споразум ће омогућити да се више трговине и инвестиција између региона спроведе у еврима и јуанима, без потребе да се конвертује у другу валуту, као што је, најпре, амерички долар“, рекла је Кетлин Брукс, директор истраживања у FOREX.com.

„То је начин унапређивања европске и кинеске трговине, али без америчког долара“, рекла је Брукс. „То је помало као потискивање посредника, одједном нема потенцијално ризичног америчког долара.“

3) У јуну, Кина је потписала велики валутни споразум с Великом Британијом . Ово је још један веома важан корак ка интернационализацији јуана.

4) Кина тренутно поседује око 1,3 трилиона долара америчког дуга и та огромна изложеност америчком дугу почиње да постаје главна политичка тема у Кини.

5) Меи Хсинју, саветник министра трговине кинеске владе, упозорио је ове недеље да ће, ако влада САД икада дозволи дефолт, Кина одлучити да потпуно престане с куповином обвезница америчког трезора.

6) Према Yahoo News , Кина је већ у потрази за начинима да се удаљи од америчког долара …

„Било је медијских извештаја ове недеље да је кинеска Државна девизна управа, тело које управља с државних 3,66 трилиона долара девизних резерви, тражила да диверсификује у инвестиције у некретнине у Европи.“

7) Хсинхуа, званична новинска агенција Кине, позвала је на „деамериканизовани свет“ прошле недеље, а такође је дала и следећу изјаву о политичким превирањима у Вашингтону: „Циклична стагнација у Вашингтону за одрживо двостраначко решење савезног буџета и одобрење за подизање висине дуга је поново ставила огромну доларску имовину многих народа у опасност а међународну заједницу у агонију.“

8) Хсинхуа је у четвртак изјавила следеће о америчком договору о дугу: „Политичари у Вашингтону нису учинили ништа значајно, осим што су још једном одложили коначни банкрот глобалног поверења у финансијски систем САД“. Коментар у државној публикацији такође каже да је договор о дугу „више било продужавање фитиља бомбе америчког дуга за још један центиметар“.

9) Кина је највећи произвођач злата у свету, а такође је увозила апсолутно огромне количине злата од других народа. Али уместо да успорава, Кинези изгледа да убрзавају своју куповину злата. У ствари, инвестициони менаџер Стивен Леб каже да су му његови извори рекли да Кина планира да купи још 5000 тона злата. Постоје многи који су убеђени да Кина планира да на крају подржи јуан златом и покуша да га учини првом алтернативом за амерички долар.

Дакле, шта ће се тачно догодити ако једног дана Кинези објаве да ће подржати своју валуту са златом и да више неће користити амерички долар у међународној трговини?

То ће променити лице глобалне економије готово преко ноћи. У претходном чланку сам описао неке од ствари које би се могле очекивати…

„Ако Кина одлучи да подржи јуан златом и да више не користи амерички долар у међународној трговини, то ће имати разорне последице по америчку економију. Потражња за доларом и дугом САД ће пасти као камен, а цене ствари које свакодневно купујемо ће скочити. У том тренутку можете да заборавите на јефтин бензин или јефтин кинески увоз. Цео наш начин живота зависи од америчког долара као примарне резервне валуте света и могућности да се ствари увозе веома јефтино. Ако остатак света (на челу са Кином) почне да одбацује долар, то би довело до масовног цунамија валуте враћене на наше обале и веома болног прилагођавања нашег животног стандарда. Данас, већина америчке валуте се у ствари користи изван Сједињених Америчких Држава. Ако се то једног дана промени и ми више не будемо у могућности да извозимо нашу инфлацију, то ће значити велики проблем за нас.

Чињеница да смо могли да штампамо огромне планине новца а да га свако у свету користи је била велика благодет за америчку економију.

Када се то промени, реч „катастрофа“ неће бити довољно јака да опише шта ће се десити.

Према Расмусен рипортс анкети која је објављена прошле недеље, само 13 одсто свих Американаца верује да је земља на правом путу. Али, истина је да су ово добра времена. Амерички народ ништа још није видео.

Једног дана људи ће се осврнути и очајнички пожелети да се врате у „добра стара времена“ из 2012 и 2013. Ово је добро колико може бити, одавде је само низбрдо.

 

За Србин.инфо превео: Александар Јовановић – Српско Удружење Ћирилица Београд
Очекујемо вас за време Међународног сајма књига од 20-27. октобра на свом штанду у Хали 4, улица Николаја Велимировића.