Прочитај ми чланак

Кад Путин позове усред ноћи

0

ruska-vojska

(РТС)
Сто шездесет хиљада руских војника учествовало у провери борбене готовости коју је усред ноћи наредио председник Русије Владимир Путин. Председник позвао министра одбране Сергеја Шојгуа и наредио му да сместа провери борбену готовост Источне команде.

Председник Русије Владимир Путин протеклог викенда је усред ноћи на ноге дигао 160.000 војника, хиљаду тенкова, 130 војних авиона и хеликоптера, као и 70 бродова, и тако потпуно неочекивано покренуо једну од највећих војних вежби још од совјетских времена, јавља телевизија Раша тудеј.

Министар одбране Сергеј Шојгу у ноћи на суботу око један час по локалном времену добио је наредбу да провери борбену спремност Источне команде, у склопу које делују снаге руског Далеког истока и Трансбајкалске регије.

MiG29M-armedkomando-blogspot

Недуго потом заповест о покретању вежби примили су челни људи Источне команде, који појма нису имали шта се спрема, али су зато одмах у стање највише приправности подигли 160.000 људи који су убрзо кренули према задатим местима одржавања вежби, од којих су нека од касарни удаљена и више од 3.000 километара.

„Главна сврха ових активности је провера спремности војних јединица за извршавање задатака и провера нивоа увежбаности и техничке оспособљености војног састава“, стоји између осталог у саопштењу руског министарства одбране.

vladimir-putin-rusija-srbija-zajednica-dogovora-o-kolektivnoj-bezbednosti-od-1366408529-299413

Иначе, овакве изненадне вежбе постале су релативно уобичајене откад је Сергеј Шојгу крајем прошле године именован за министра одбране.

Већ су се одржале у јужним, западним и централним војним областима, али ниједна није била овако опсежна као ова на крајњем истоку Русије.