Прочитај ми чланак

Ускоро сви постајемо донори органа, хтели то или не?

0

Donor-organa

(Политика)
Прва верзија измена и допуна Закона о трансплантацији органа од јуче је на сајту РФЗО, а планира се увођење прописа о претпостављеној сагласности, тј. да су сви грађани Србије потенцијални донори органа, осим у случају да то изричито одбију у писаној изјави код изабраног лекара у свом дому здравља.

Директор РФЗО Момчило Бабић каже да сви заинтересовани могу да прочитају предлог за измену закона и дају своје предлоге, примедбе и сугестије.

– Највећи проблем је обезбеђивање органа. Овим се омогућава да законско решење које постоји у Хрватској и у Словенији, као и у готово читавој Европи, буде и код нас. Ако смо сви потенцијални примаоци органа и ако бисмо у таквој ситуацији желели да добијемо орган који је неопходан за трансплатацију, онда ваљда морамо дати места претпостављеној сагласности да смо сви и потенцијални даваоци, сем оних који то изричито одбијају – каже Бабић.

Он додаје да се у Србији у све сумња и да ће бити оних који ће говорити о потенцијалној трговини органима, али, према његовим тврдњама, то у овом случају неће бити могуће.