Прочитај ми чланак

Србија: Магарци су наш бренд који тражи Европа

0

01-Report-ZASAVICA-mladi-magar_620x0

(Новости)

У резервату Засавица одржава се необична манифестација – Дан магарица. Петнаестак екипа такмичило се у справљању магарећих паприкаша

Магарац је на Балкан стигао хиљаду година пре нове ере. Снажна животиња, углавном служи за пренос терета у најтежим условима, није захтеван за исхрану, а од њега и месо и млеко. Епитети „глуп“ и „тврдоглав“ као магарац употребљавају се за опис карактерних особина људи. У част овој животињи на Засавици се одржава манифестација „Дан магарица“.

Магарац може да доживи и 40 година, тежину до 250 кг – говори Слободан Симић, управник резервата Бара Засавица, док се такмичари спремају за кување магарећег паприкаша.

А варјаче и котлиће спремиле петнаест екипа из Шапца, Земуна, Новог Сада и Београда.

– Једва чекам да пробам такмичарске паприкаше – каже Павле Марковић из Сомбора.

Али то није све у Визиторском центру на Бари Засавици. Десетак удружења жена је изнело рукотворине.

– Већ две године покушавам да осмислим оригинални сремски сувенир – тајанствена је Ана Антонић, председник удружења „Рукотворина“ из Сремске Митровице.

Александар Љубичић имао је пуне руке посла. Води магарца за оне најмлађе, који су желели да га јашу.

– То се модерно каже магарећи такси – исправља нас Љубичић, док шета магарца, а на њему седи девојчица Лена.

Сви они који још нису пробали сир „пуле“ могли су јуче. Ово је међу скупљим сиревима, за чији килограм се даје и 1.000 евра.

– Цена делује папрено, али за један килограм сира треба 25 литара млека, а то је количина која се од једне магарице намузе за пола године. Од једне дневне муже на Засавици добију се три-четири литра млека – објашњава управник Симић.

Тренутно на фарми има 130 магарица.