Прочитај ми чланак

Три АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ или тестирају или су већ увеле ДИГИТАЛНИ ИД

0

Калифорнија, Мичиген и Ајова предузимају кораке за имплементацију дигиталних ИД-ова. Калифорнија тестира, Ајова покреће, а Мичиген разматра законе који се односе на возачке дозволе за мобилне уређаје. Ове државе планирају да се придруже Аризони, Колораду, Луизијани, Мисисипију, Џорџији, Хавајима, Охају, Јути и Мериленду у понуди мДЛ-ова.

„Нове дигиталне возачке дозволе омогућиће становницима да виртуелно обављају услуге које би иначе захтевале лично путовање у ДМВ“, каже Ајаи Амлани, председник и шеф америчке компаније иПроов у коментару послатом е-поштом.

Мичиген предлаже закон који би омогућио државном секретару да издаје дигиталне личне карте поред њихових традиционалних физичких пандана, према локалном издању. Ако буду усвојени, мДЛ-ови би постали званичне личне карте, еквивалентне физичким лиценцама. Они би важили за услуге државне владе, банкарство, полицијска стајалишта и провере старости.

Неки изазивају забринутост око тога да ли се ИД-у може приступити на изгубљеном или украденом телефону. Други изражавају забринутост да деепфакес и други сајбер напади могу заобићи биометријску аутентификацију.

„С обзиром на лакоћу и доступност генеративних алата вештачке интелигенције који могу да креирају лажне слике, неодговорно је да влада или пословни субјект имплементирају било који систем који користи биометрију засновану на даљину без неопходне заштите од дубоких фејкова креираних од вештачке интелигенције дигитално убризганих у осетљиве фидове камере“, каже Амлани.

Калифорнијски ДМВ тестира мобилну апликацију која омогућава становницима да учитавају мДЛ-ове на своје телефоне помоћу иПроов-ове биометрије и детекције живости.

„Сада ће становници Калифорније ускоро открити да возачка дозвола за мобилне уређаје није само сигурнији начин да се потврди нечији идентитет без одавања значајних количина личних података, већ и много практичнија опција“, каже Амлани.

„Да би се борили против комбинације дубоких фејкова и напада дигиталним ињекцијама, организацијама је потребан научно заснован, вишестрани приступ какав користи калифорнијски ДМВ који користи стварање једнократне биометрије“.

Програм тренутно има преко 2.000 активних учесника и требало би да се прошири у наредних неколико недеља пре него што се појави у јавности, наводи НБЦ Лос Анђелес. Становници Калифорније који учествују и даље се позивају да носе своје физичке личне карте, пошто мДЛ-ови још увек нису универзално прихваћени.

ТСА сада прихвата мДЛ-ове на 29 аеродрома у Америци, укључујући неколико у Калифорнији.

Ајова је такође лансирала своју мобилну ИД апликацију коју је развила Идемиа у Аппле Апп Сторе-у и Гоогле Плаy-у. Дигитални ИД је „пратилац физичке картице и не замењује га“, каже Тони Смит, портпарол Одељења за транспорт у Ајови.

Апликација тражи од корисника да отпреми предњу страну и полеђину свог државног идентификационог документа заједно са „селфијем у покрету“ како би потврдио идентитет корисника који отпрема лиценцу са биометријом лица.