Прочитај ми чланак

И у Србији: Вратио се свињски грип

0

У Институту ”Торлак”, после А(Х3) и типа Б, изолован и пандемијски сој вируса инфлуенце који је имао велику смртност. Оболело 9 пацијената и 4 здравствена радника КБЦ Звездара, не очекује се масовност.

Имунитет се развија за две до три недеље, што значи да за вакцину није касно, с обзиром на то да се код нас од грипа највише оболева у фебруару и почетком марта.

Свињски грип се вратио!
Вирус А(Х1), који је пре три сезоне изазвао пандемију, изолован је у вирусолошкој лабораторији Института ”Торлак” у узорцима два пацијента лечена на Одељењу пулмологије у Клиничко-болничком центру Звездара. До сада је оболело девет пацијената који су били на болничком лечењу и четири здравствена радника КБЦ Звездара. Епидемиолози, ипак, тврде да вирус сада нема исту снагу као када се појавио у циркулацији и не верују да би могао да изазове масовније оболевање.

– Вирус који је изазвао пандемију 2009/2010. године сада има све карактеристике обичног сезонског грипа – каже професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог. – То није више онакав вирус о коме се говорило када се појавио. Он није више смртоносан, последице и терапија су уобичајене као и код сезонског грипа.

У Србији су сада, званично, у циркулацији три вируса грипа – пандемијски А(Х1), А(Х3) и вирус типа Б, али епидемије нема.

– Вакцина против грипа за ову сезону штити од сва три вируса која су досад код нас изолована – каже за ”Новости” др Јелена Обреновић, шеф Одељења за превенцију и контролу заразних болести Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”. – Епидемија у КБЦ Звездара је локализована и нема потенцијал за даље ширење.

Мање оболели него лане
Према подацима Института ”Др Милан Јовановић Батут” од почетка године је регистровано око 40.000 пацијената са обољењима сличним грипу. То је за 10.000 мање него у истом периоду лане.

Епидемилози процењују да је бар трећина популације имуна на вирус свињског грипа: 149.938 становника је својевремено примило противпандемијску вакцину, још око 400.000 је 2010. и 2011. године заштићено сезонским вакцинама које су садржале и противпандемијски сој, а остали су се ”прекалили” у контакту са вирусом.

– Чињеница је да се вирус сваке сезоне мења и добија друге карактеристике, али код А(Х1) досад нису уочене веће промене због којих би могао да изазове масовно обољењање – каже др Обреновић.

 – Крај распуста, и завршетак празника, међутим, погодују ширењу грипа, јер смо више у затвореном простору. А, колико ће људи оболети, зависи од колективног имунитета.

Вакцинација и у овом тренутку може да помогне. Имунитет се развија за две до три недеље, што значи да за вакцину није касно, с обзиром на то да се код нас од грипа највише оболева у фебруару и почетком марта.

У Европи су у циркулацији исти вируси као и код нас, активност вируса је ниска са изузетком једино Велике Британије где је грип последњих дана ухватио ”залет”. На америчком континенту, међутим, вирус грипа показује ”зубе”. У држави Њујорк, проглашено је ванредно стање, јер је грип ”оборио” 20.000 људи.

 

(Новости)