Прочитај ми чланак

Шиптари (ОВПМБ) објавили рат Србији: Срушите споменик, ми нападамо!

0

Бивши припадници расформиране Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе запретили су данас председнику Владе Србије Ивици Дачићу оружаним сукобом ако Влада Србије покуша да сруши споменик ОВПМБ у Прешеву. На сајту „Прешева јоне“ они су навели да ће „врло лако поново обући чизме и униформе и узети оружје у руке“.

Одговарајући на најаве и претње премијера Србије Ивице Дачића да ће Србија силом уклонити споменик припадницима бивше ОВПМБ, уколико то власти у општини Прешево не учине, командант Љуљи – Љуљзим Ибиши је рекао да су спремни да се томе супротставе, ако је потребно и оружјем.

„Ми као бивши припадници и команданти ОВПМБ због европских интегративних процеса смо дали приоритет дијалогу и настојањима да проблеме решавамо кроз разговоре, уз наду да ће се зауставити репресија Србије према етничким Албанцима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Међутим, због сталних провокација Жандармерије и због претећих изјава Дачића испада да Београд не интересује ни дијалог нити стабилност у региону“, казао је Ибиши.

Са друге стране Шефкет Хасани, познат под надимком „Поети“ (Песник) је рекао да ће се, уколико дирне у споменик ОВПМБ у Прешеву, Дачић сусрести са 500 спремних војника са Запада. Хасани је позвао Србију да предност да дијалогу, како би се „данас срели за преговарачким столом, а не сутра у шуми“.

 

(Бета)