Прочитај ми чланак

Историја: Ђоковић урадио што нико није ове године…

0

Српски тенисер је можда био скрајнут када је у питању већина највећих турнира, али је упркос томе наставио да бележи врхунске резултате.

Чињеница да је ове године могао да се такмичи на само два гренд слема учинила је да осећа додатан притисак на преостала два. На Ролан Гаросу је то било евидентно у четвртфиналу када је био испод свог нивоа против Рафаела Надала, али на Вимблдону није било бољег од њега. Тако је стигао до 21. гренд слем титуле (седме на Вимблдону) и наставио је да пише историју.


Била је та титула историјска и због тога што је Ђоковић освајањем Тел Авива који се игра у затвореном на бетону успео да освоји трофеј на све три подлоге ове сезоне. У Риму је славио на шљаци, на Вимблдону на трави, док је сада у Израелу подигао титулу на бетону.

Ђоковић ове седмице игра на турниру из Астане из категорије 500, а то ће му бити додатни мотив за писање историје. Наиме, освојио је турнир из најниже серије (250 у Тел Авиву), чувени мастерс (1.000 АТП бодова) и један гренд слем ове сезоне (Вимблдон, 2.000 бодова који се нису рачунали). Остало му је још да освоји Астану и да постане други човек у историји који је исте сезоне подигао четири трофеја из четири различите категорије.

Пре њега је у томе успео само Роџер Федерер који је 2010. године освојио Аустралијан опен, који је у Стокхолму покупио турнир из серије 250, у родном Базелу онај из категорије 500, док је у Синсинатију подигао мастерс трофеј.

Ипак, Ђоковића очекује неочекивано јак турнир из серије 500. Српски тенисер ће почети дуелом са Кристијаном Гарином, затим га очекују вероватно Ботик ван де Зандшулп и Марин Чилић. У полуфиналу би могао да игра против Данила Медведева или Феликса Оже-Алијасима, док би у финалу одмерио снаге са Карлосом Алкаразом, Стефаносом Циципасом или Андрејем Рубљовим.