Прочитај ми чланак

Званично објављени споразуми о уласку четири нова региона у састав Русије

0

Границе ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области, повезане са територијом страних држава, су државне границе Русије, наводи се у споразумима о пријему четири региона у састав Русије и формирању нових субјеката.

Документа су 30. септембра потписали у Кремљу председник Русије Владимир Путин и лидери региона.

У споразумима се, између осталог, наводи:

– До 1. јануара 2026. године у сва четири нова субјекта биће на снази прелазни период за решавање питања војне обавезе и служења војног рока.

– Такође, до тада треба да буду решена питања интеграције нових региона у економски, финансијски, кредитни и правни систем Русије, као и у систем органа власти.

– Руско законодавство и други нормативни правни акти ступају на снагу у новим регионима од дана њиховог пријема у састав Русије.

– Нормативни правни акти Херсонске и Запорошке области се не примењују ако су у супротности са Уставом Русије.

– Истовремено, нормативни правни акти ДНР и ЛНР важе до краја прелазног периода или усвајања одговарајућег правног акта Русије.

– Владе ДНР и ЛНР наставиће са радом до формирања нових администрација вршилаца дужности шефова република.

– Владе Херсонске и Запорошке области треба да формирају администрације вршилаца дужности губернатора у складу са руским законом.

Споразуми се привремено примењују од датума потписивања, а ступају на снагу од датума ратификације.

Очекује се да ће се данас одржати седница Државне думе у циљу ратификације споразума, док је за сутра заказано разматрање споразума у Савету федерације.

„Споразум између Русије и Запорошке области о пријему Запорошке области у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“, „Споразум између Русије и ЛНР о пријему ЛНР у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“, „Споразум између Русије и Херсонске области о пријему Херсонске области у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“, „Споразум између Русије и ДНР о пријему ДНР у састав Русије и формирању новог субјекта у саставу Русије од 30. септембра 2022. године“ објављени су на званичном порталу правних информација.