Прочитај ми чланак

Знак за аларм: Запад је управо повукао очајнички потез опасан по цео свет

0

Ово је опасна игра Запада и то се у политици не ради, осим када се изгуби контрола над разумом. Говорило се да ће Запад кад осети да је угрожен деловати не водећи рачуна о последицама. То се управо десило што је опасно за цео свет, коментар је Владислава Јовановића, на подизање оптужнице против руског председника за наводне ратне злочине.

Међународни кривични суд (МКС) са седиштем у Хагу, издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина, оптуживши га да је одговоран за ратне злочине почињене у Украјини.

Суд је у саопштењу навео да је Путин „наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (деце) и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију.“

Запад изгубио здрав разум

Владислав Јовановић, еминентни српски дипломата и дугогодишњи амбасадор наше земље у Уједињеним нацијама, ову одлуку за Спутњик коментарише на следећи начин:

„Овај потез је био предвиђан али је ипак дошао изненада. Суд је морао да води више рачуна о свом достојанству као правној инстанци, и да не делује као извршни и заповедни политички орган већ да делује у складу са својим статутом. Овај суд не признају велике силе и не сматрају се обавезне према њему, што значи да га не признају ни Америка, ни Русија ни Кина, ни Индија… Према томе, тај суд нема надлежност да делује према овим државама,“ подсећа Јовановић.

Међутим, ако суд и поред ове чињенице себе проглашава надлежним за овако нешто, то значи, истиче наш саговорник, да се МКС из свог судског статуса ставља у извршни статус.

„И то је велики ударац не само за тај суд већ за међународно судство уопште, јер суд не делује у складу са својим правилима него у складу са политичким потребама неких држава које су блиске том суду. Друго, чињеница да је суд на неки начин добио сагласност од западних сила да крене директно на председника Руске Федерације Владимира Путина је сам по себи знак за аларм. Другим речима, тај део западног света решен је да у рушењу Русије иде до краја,“ истиче Јовановић.

То значи да су рукавице скинуте, напомиње саговорник Спутњика, да се Запад неће устезати ни од једног средства да види тај крај.

МКС донео политичку одлуку

„Изгледа чак да им Русија није једини циљ, већ да се паралелно, мада у мањој мери заоштрава и однос према Кини и Запад њу види као свог следећег ривала у директном клинчу. То су узнемиравајући и опасни знаци јер показују да је Запад као рањени лав решио да не мари за крај и да би свако даље задржавање и ход успореним кораком угрозило њихово главно очекивање, а то је да уклоне са политичке сцене Русију као свог ривала и да ослабе Кину,“ објашњава Јовановић.

Тако да је јасно, каже он, да је све ово веома узнемиравајуће по безбедност и стабилност на глобалном нивоу, јер је запад Русију ставио у положај нужне одбране сопственог постојања.
И Кина циљ

Јовановић каже и да је на овај начин председник Путин стављен ван листе пожељних политичара са којима треба да неко буде виђен, чиме желе да изазову и реакцију Кине с обзиром да кинески председник има 20. марта заказан сусрет са Путином.

„Долазак председника Кине у Москву биће вододелница за поступање Запада и према Кини,“ каже наш саговорник.

Москва је у више наврата негирала овакве оптужбе према Путину, а осим руског председника, МКС је такође је издао налог за хапшење Марије Алексејевне Лвове Белове, комесарке за права детета у Канцеларији председника Русије, због сличних оптужби.