Прочитај ми чланак

Значи, може и „Београд на води“: За 15 секунди срушили илегално стамбено насеље

0

Хиљадама људи који су купили станове у нелегално изграђеном насељу на периферији главног града Индије, Њу Делхија, данас је наређено да их хитно напусте, а потом су стамбене куле више од 100 метара срушене.

Нелегално подигнути небодери нестали су „у трен ока“, а за ову операцију ангажовано је неколико десетина полицијског и хитног особља у акцији која је трајала до 15 секунди, на кулама високим 103 метра (свака има по 850 станова), пренео је Ројтерс.

„Више од 3.700 кг експлозива је употребљено да би се срушили стамбени блокови“, рекли су индијски званичници локалним новинским каналима.

Предвиђено је да се новоизграђени солитери сруше након детонације стратешки постављеног експлозива, чиме би се осигурала минимална штета у стамбеној зони.

Станови у солитерима су углавном продати, али углавном су празни јер су многи овом куповином само опрали незаконито стечен новац. По закону, купац који је свесно купио нелегалну некретнину која нема све папире или је подигнута на заштићеном делу где је апсолутно забрањена градња, нема статус жртве и не може да очекује одштету, осим ако не докаже да је био жртва преваре (фалсификована документа).

Експлозија ће оставити преко 80.000 тона рушевина, а зграде у близини су прекривене белим пластичним плочама како би се заштитиле од крхотина које лете након рушења.

И у Кини увелико руше нелегално подигнуте објекте, чак и небодере као и читаве блокове зграда.

У Индији „цвета“ дивља градња исто као у Србији, па власт спроводи драстичније кораке у сузбијању овог облика криминала, рушећи чак и небодере.

Дакле, то је могуће и то се ради у свету. Чисто, да упамтите ако режим након Вучићевог пада с власти почне са изговорима: „Шта можемо што је уништен Калемегдан дивљом градњом Вучићевих инвеститора и центар Београда изгледа као новобеоградски блокови;  Копаоник и остале планине су уништени дивљом градњом за време бивших, а ми сад ту ништа не можемо; Немогуће је срушити илегалне солитере, то је бесповратно уништено за време оних бивших“…

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!