Прочитај ми чланак

Зимска пауза у сукобу у Украјини могла би да траје до шест месеци

0

Обустављање борбених дејстава у Украјини услед зиме могло би да траје до шест месеци, пише амерички лист „Њујорк тајмс“.

Како се наводи, „киша и меко тло крајем новембра“ успоравају премештање војске обе стране. Лист наглашава да ће могућност обилних снежних падавина и још хладнијег времена додатно успорити ток специјалне војне операције у Украјини.

„Већ видите да бљузгаво време у Украјини већ помало успорава ток догађаја… Постаје врло блатњаво, што отежава вођење офанзивних операција великих размера“, цитира лист заменика министра одбране САД Колина Кала.

Лист наводи да ће због принудне паузе у премештању војске сукоб ући у нову фазу. Руска војска ће се, како пише лист, усредсредити на нападе на украјинску инфраструктуру. Украјинска војска, како је навео потпредседник Центра за стратешка и међународна истраживања Сет Џонс, „намерава да настави диверзантске нападе на руским границама“.

Лист такође наводи мишљење чиновника из админстрације председника САД Џозефа Бајдена, који сматрају да је важно искористити зимску паузу за повећање испорука одбрамбеног и офанзивног наоружања Кијеву.