Прочитај ми чланак

ЖЕСТОКИ СУКОБИ: Ваздушни удари, продор ка центру Триполија, броје се мртви

0

Либијска национална армија покушава да продре до центра Триполија, након што је лако прешла пустињу и стигла до урбаног дела земље, где је наишла на отпор.

ЛНА изводи ваздушне ударе на југу Триполија док настоји да напредује ка центру са аеродрома у Триполију који је ван употребе, пренела је агенција Ројтерс.

Наоружане групе пристижу из оближне Мисрате како би помогле снагама међународно признате владе Фајеза ел Сераја у блокади ЛНА.

Истовремено, западне земље траже хитну обуставу војних дејстава и повратак на примирје и мировни план, пренела је агенција Ројтерс.

Обнављање сукоба у Либији прети да омета испоруку нафте и гаса, допринесе порасту миграната у Европи и поткопава намере Уједињених нација о проналажењу договора о мапи пута за изборе, а што треба да разреши дуготрајну нестабилност у Либији.

У борбама у либијској престоници Триполију до сада је убијено најмање 25, а рањено 80 људи, саопштило је Министарство здравља у том граду.

Међу мртвима има бораца са обе стране и цивила, укључујући и читаву породицу, саопштио је портпарол Министарства здравља за Ројтерс.

У Либији су од прошле седмице обновљени сукоби када је Либијска национална армија (ЛНА) предвођена Калифом Хафтаром са истока кренула у освајање запада земље и центра Триполија, где контролу има међународно призната влада, предвођена Фајезом Сарајем.

Сарај је узвратио „новом Гадафију“, како Хафтара називају његови противници, операцијом „Вулкан гнева“, ради одбране престонице Либије.

Од пада бившег лидера Либије Муамера Гадафија, земља је ушла у нестабилности са две супротстављене администрације и низом оружаних група које се боре за власт и контролу над нафтним пољима.

Од лета 2014. године политички је подељена на две владе – самопроглашену на истоку земље, под контролом Калифе Хафтара (75), и међународно признату владу, са седиштем у Триполију, са премијером Фајезом Сарајем.

Хафтар себе представља као непријатеља исламистичког екстремизма, али противници у њему виде новог диктатора по моделу Моамера ел Гадафија, чија је четири деценије дуга владавина била обележена тортурама, нестанцима и убиствима, навела је агенција Ројтерс, која додаје да Хафтара подржавају Египат и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

Москва је саопштила да не подржава Хафтара и његове снаге, док је Вашингтон затражио моментални прекид оружаних дејстава у Либији, уз позив на дијалог ради окончања сукоба.

Фелдмаршал Хафтар – учествовао је у војном удару када је Гадафи 1969. године дошао на власт.

Међутим, касније током рата против Чада постаје затвореник рата и ту кује заверу против Гадафија.

Почетком деведесетих отишао је да живи скоро две деценије у САД, а 1993. године осуђен је у одсуству на смртну казну за злочине против џамахирије.

Као високи официр војске учествовао је у свргавању Гадафијевог режима, 2011. године.

Хафтар је описан као „најмоћнији либијски војсковођа“, који се борио „са и против готово сваке значајне фракције“ у либијским сукобима, и, према подацима са интернета, има „репутацију човека војног искуства без премца“.