Прочитај ми чланак

Зеленски жртвује свој народ,жели да увуче Европу у трећи светски рат против Русије

0

Француска би требало да престане да испоручује оружје Владимиру Зеленском, који настоји да започне трећи светски рат, рекао је Никола Дипон-Ењан, посланик француске Народне скупштине и лидер партије “Устани, Француска”.

– Зеленски жртвује свој народ, Зеленски жели да увуче Европу у трећи светски рат против Русије – рекао је он у интервјуу за Спутњик, називајући украјинског председника “опасном особом”.

Посланик је такође позвао Запад да пристане на мировни споразум са Русијом, који треба да обухвати заштиту становништва Донбаса које говори руским језиком и неутрални статус Украјине.

– Француска мора – као генерал де Гол током рата у Вијетнаму, као Жак Ширак током рата у Ираку – да задржи независност просуђивања, да постане арбитар и понуди своје услуге како би заиста обновила мир – закључио је он.

Филипо: “Зеленски да почне да враћа новац за пружену војну и финансијску помоћ”

Раније је бивши европски посланик Флоријан Филипо предложио председницима САД и Француске Џоу Бајдену и Емануелу Макрону, као и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен , да затраже од украјинског лидера Владимира Зеленског да почне да враћа новац за пружену војну и финансијску помоћ.

Министар спољних послова Сергеј Лавров је, говорећи на састанку Савета безбедности УН о Украјини, рекао да западне земље које подржавају кијевски режим постају стране у сукобу. Такође је напоменуо да би све пошиљке које садрже оружје за Украјину постале легитимна мета за Русију. Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков је приметио да наоружавање Оружаних снага Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.