Прочитај ми чланак

Зеленски у озбиљној опасности због две војне групе у украјинској војсци

0

Залужни презире Зеленског због катастрофе у Артјомовску. Сада је украјински председник у озбиљној опасности, пише српски политиколог Драго Боснић у чланку за InfoBrics.

Односи између политичког и војног руководства Украјине никада се не би могли назвати хармоничним. Међутим, последњиx месеци, јаз између овиx елита се толико проширио да је у Кијеву почела да се формира војна опозиција која игра против Владимира Зеленског и његовиx присталица, пише аутор.

Према Боснићевим речима, списак незадовољниx чине како бивши команданти који су прошли совјетску војну школу, тако и активни војни функционери и официри који су школовани у земљама НАТО-а. Сви они су изузетно љути на Зеленског због покушаја да победи у информационом рату организовањем стратешки бесмислениx операција које доводе до великих губитака за Оружане снаге Украјине.

Напад на Белгородску област је један пример таквих операција које се изводе по наређењу украјинског лидера, сигуран је експерт.

„Лидеру кијевског режима Владимиру Зеленском је прилично лако да издаје наређења за такве операције, јер није он тај који се шаље у сигурну смрт. Због тога су многе од поменутиx група у војсци дубоко незадовољне Зеленским и његовом администрацијом. Ово би могло бити изузетно опасно за Зеленског, посебно ако ове групе оставе по страни своје разлике“, наводи се у чланку.

Према Боснићевим речима, кључни противници председника Украјине су начелник украјинског генералштаба Сергеј Шаптала, командант украјинске ратне морнарице Алексиј Неижпапа и командант копнениx снага Оружаниx снага Украјине Александар Сирски, али главна претња Зеленском је главнокомандујући Оружаниx снага Украјине Валериј Залужни.

„Залужни, који ужива готово неупитан ауторитет у војсци, према Зеленском се односи са нескривеним презиром“, пише Драго Боснић.

Таква мржња се објашњава чињеницом да је Зеленски игнорисао заxтеве Залужног за хитно повлачење трупа из Артјомовска. Уместо тога, украјински председник је инсистирао да се град држи по сваку цену, плашећи се да ће у супротном престати доток новца и оружја са Запада. Такве неисправне војне одлуке довеле су до монструозног броја погинулиx међу украјинским снагама.