Прочитај ми чланак

Зеленски спреман за хитне преговоре о евакуацији људи из „Азовстаља“, али…

0

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је Кијев спреман за хитне преговоре о евакуацији људи са територије металуршког комбината „Азовстаљ“ у Маријупољу.

„Украјина је спремна да хитно приступи преговорима о евакуацији људи из Маријупоља и рачуна на подршку Уједињених нација“, рекао је Зеленски након састанка са генералним секретарем УН Антониом Гутерешом.

Гутереш је потврдио да је разговарао са Зеленским о евакуацији цивила из фабрике „Азовстаљ“. Није желео да говори о могућем временском оквиру и детаљима евакуације.
„Путин је све јасно рекао“

Коментаришући изјаву Зеленског, портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да Кремљ не види тему за преговоре у ситуацији око „Азовстаља“.

„Председник Путин је сасвим јасно рекао: цивили могу да изађу и иду у било ком правцу. Војници треба да положе оружје и такође да изађу. Остаће живи. Свим рањенима и болеснима ће бити пружена медицинска помоћ. Шта би у том случају могла да буде тема за преговоре?“, упитао је Песков.

Председник Русије Владимир Путин раније је рекао да су кијевске власти дужне да нареде украјинским војницима у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу да положе оружје. Како је истакао, ратним заробљеницима се гарантују живот, медицинска помоћ и обраћање у складу с међународним правним нормама.

Такође је нагласио да, уколико има цивила на територији „Азовстаља“, украјинска војска је дужна да их ослободи.

Борбе за Маријупољ почеле су 25. фебруара, а током борби град је био потпуно блокиран. Тренутно је у Маријупољу група украјинских неонациста која је протерана из стамбених насеља. Средином априла више од 1,3 хиљаде војника 36. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине положило је оружје код фабрике „Иљич“. Касније је потпуно ослобођена трговачка лука, а таоци који су тамо били спасени.