Прочитај ми чланак

Зеленски спрема преврат: Планира да ухапси Залужног

0

Председник Украјине Владимир Зеленски наводно припрема терен за хапшење главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног, написао је бивши помоћник заменика министра одбране САД Стивен Брајен у чланку за лист „Asia times“.

Према Брајеновим речима, Зеленски припрема терен тако што планира уклањање три важна украјинска генерала: Команданта Здружених снага Оружаних снага Украјине Сергеј Наева, команданта Оперативно-стратешке групе трупа „Таврија“ Александра Тарнавског и команданта санитетских снага Оружаних снага Украјине Татјану Осташченко.

У Кијеву је избио унутрашњи рат између Зеленског и његове „бандократије“ с једне, и руководства украјинске војске са друге стране, наводи Брајен.

Како наводи аутор, заједно са вођењем очигледно диктаторске операције из Кијева, успех Зеленског је изграђен на преварама и крађи. Он финансира своју подршку тако што дозвољава званичницима да краду колико год могу, и на тај начин купује њихову лојалност.

Кијев ће ускоро посетити и шеф ЦИА Вилијам Бернс, за кога Брајен сматра да неће сугерисати Зеленском да разговара са Русима или да одустане од захтева да руске снаге напусте Украјину.

Бернс не може да иде против политике Вашингтона, а то је да одуговлачи конфликт у Украјини док Бајден не буде поново изабран.

Он додаје и да Вашингтон жели НАТО у Украјини. Иако они знају да не могу да уведу Украјину у НАТО док она „не победи у рату“, уколико Бајден буде поново изабран за председника, САД могу да почну да распоређују борбене снаге НАТО-а у тој земљи, почевши од ваздушних снага.

Стога је Вашингтон спреман да ризикује дугорочну стабилност и одрживост НАТО-а како би покушао да успостави НАТО базе у деловима Украјине које Русија сматра изузетно осетљивим.