Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНСКИ признао да је Украјина без муниције- Русија побеђује НАТО на свим пољима

0

Мејнстрим медији (МСМ) Запада предвођени САД почели су да тачније извештавају о војно-стратешкој динамици прокси рата НАТО-а и Русије у Украјини од почетка године, али прави тест њиховог релативно побољшаног интегритета биће да ли ће свест о последњем признању Зеленског бити пренешена. У интервјуу за јапански лист Yomiuri Shimbun, он је искрено рекао саговорницима да „Немамо муницију. За нас ситуација на истоку није добра.

Прво, то доказује да Русија побеђује у НАТО-овој самопроглашеној „ трци логистике “ у смислу да њене оружане снаге још увек имају муницију да наставе борбу док је украјинсккој страни већ понестало оне коју су њихови покровитељи обезбедили током прошле године .

Друго, поменута помоћ која је већ пружена овој распаднутој бившој совјетској републици премашује 100 милијарди долара , што чини водећу позицију Русије у овој „трци логистике“ још импресивнијом.

Треће, признање Зеленског додаје веродостојност ономе што је Вашингтон пост недавно објавио о томе колико лоше кијевске снаге пролазе у овом сукобу , посебно о његовој „озбиљној несташици муниције“ о којој је говорио један од њених извора. Четврто, претходне тачке драстично смањују шансе да ће предстојећа контраофанзива Кијева постићи много тога и заправо чине све вероватнијим да би такав потез био епска грешка која би на крају могла да доведе до одлучујућег руског продора.

И на крају, стога се може очекивати да ће Зеленски и његови агенти од утицаја широм Запада молити за још већу помоћ , тврдећи да би неуспех у плаћању ризиковао да њихова претходна улагања у овај прокси рат буду узалудна ако Кијев на крају изгуби од Русије. Проблем је, међутим, у томе што никаква количина новца не може учинити да се муниција појави из ничега јер је потребно много времена да се производња у складу с тим повећа да би се задовољиле ове новооткривене превелике потребе.

Сама чињеница да је Украјини понестало муниције доказује да би пораз Запада у самопроглашеној „трци логистике“ са Русијом до сада већ могао бити свршен чин, јер је јасно да Кијев не може да иде у корак са својим противником упркос томе што има подршку свих војно-индустријских капацитета НАТО-а. Зеленски готово сигурно није схватио да је његово искрено признање у суштини значило ово, али је тренутно нејасно да ли ће МСМ обавестити своју публику о томе или не.

С једне стране, то би могло да допринесе његовој предстојећој кампањи просјачења, али би такође могло да се обори ако порески обвезници почну да се питају да ли је вредно да прикупе још више новца ако је Украјини већ понестало муниције упркос преко 100 милијарди долара помоћи коју је добила. На крају крајева, ако та астрономска сума није била довољна да њихове оружје функционише, онда се не може рећи колико ће бити потребно Кијеву да поново освоји више своје изгубљене територије као што намерава да уради.

И не само то, већ као што је раније објашњено, никакав новац не може учинити да се муниција појави из ничега. Сасвим јасно, неопходне су фундаменталне промене у украјинским оружаним снагама да би се овај сукоб наставио на неодређено време, као што САД планирају да ураде, али њихови борци не могу одмах да пређу на коришћење искључиво западне опреме јер су научени да раде уз опрему из совјетске ере. Ово представља дилему јер Русија сваким даном наставља да напредује у овој „трци логистике“.

Објективно гледано, војно-стратешка динамика иде у корист Кремља, што би обично приморало Кијев да озбиљно размотри кинески мировни план само да га у томе не спречавају њени амерички господари. Што дуже Зеленски буде одбијао мисао прекида ватре, веће су шансе да ће Русија своју растућу предност у својој „трци логистике“ са НАТО-ом трансформисати у одлучујућу победу која би могла да доведе до тога да Украјина изгуби још више територије.