Прочитај ми чланак

Зеленски: Пре 3 године цео свет се борио против короне, а сада против Путина!

0

На почетку свог данашњег видео обраћања учесницима Светског економског форума у Давосу украјински председник Владимир Зеленски затражио је од њих да минутом ћутања одају пошту жртвама рата у Украјини.

Председник Украјине је потом рекао да свет тешко одржава корак са многим изазовима произашлим из рата као што су енергетска и прехрамбена криза, наводи се у извештају Би-Би-Сија. Он је подсетио да се пре три године цео свет ухватио у коштац са пандемијом корона вируса и победио, а сада се „бори против Путина“.

„Веома је важно знати да смо ми јаки, не само на истоку Украјине него и у унутрашњости. Нисмо ми започели рат, али ми ћемо морати да га окончамо“, рекао је Зеленски, захвалио партнерским земљама на помоћи пруженој од почетка сукоба, али и нагласио да је Украјини и даље потребна помоћ у обезбеђивању ефикасних система противваздушне одбране.

„Руској ракети било је потребно само три минута да пређе стотине километара, погоди стамбени блок у Дњепру и убије најмање 45 људи“, рекао је украјински лидер.

Замољен да прокоментарише оцену бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера да Украјина мора да води дијалог са Русијом, јер Русија мора да буде део глобалног поретка и да каже које је данас место Русије у свету Зеленски је рекао да не зна да наведе право место Русије данас.

„Не знам које је њихово право место, али мислим да је Русија већ заслужила место међу терористичким државама и то више не зависи од њиховог руководства“, рекао је Зеленски и нагласио да све зависи од снаге Украјине и подршке њених партнера, али и подршке руског друштва.

„Они (Руси) морају да отворе очи ако желе будућност Руске Федерације, морају да препознају сопствене грешке и мораће да поштују наш територијални интегритет“, поручио је украјински председник.

Он се осврнуо на данашњу несрећу у предграђу Кијева у којој је страдало најмање 15 особа, укључујући троје деце, а која се догодила када се хеликоптер срушио на дечији вртић. У овој несрећи погинули су и министра унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски и његов први заменик.

Коментаришући пад хеликоптера Зеленски је рекао да рат има много димензија, али да у рату нема несрећа јер је свака смрт резултат рата, те поручио да није забринут за своју личну безбедност.