Прочитај ми чланак

Зеленски позвао Украјинце: Вратите се да обновимо земљу

0

Владимир Зеленски дао је оптимистичну слику предстојеће реконструкције. Тврди да ће "сви доћи да поново изграде земљу", која ће, како је рекао, цветати од "запошљавања и безбедности"

Владимир Зеленски је позвао своје сународнике у иностранству да се врате кући и да не чекају крај сукоба са Русијом. Каже да је земљи потребна додатна радна снага да би се „обновила“.

Зеленски је то рекао на конференцији за новинаре усред такозване Конференције о опоравку Украјине, коју је Немачка организовала у Берлину. Догађај је наставак сличног скупа одржаног у Лондону пре годину дана.

Конференцију, која је првенствено имала за циљ да привуче приватне инвеститоре у подухват реконструкције Украјине, пореметила је оставка високог званичника за реконструкцију, Мустафе Најема, непосредно пре него што је почела у понедељак.

Најем, који је био на челу Државне агенције за рестаурацију и развој инфраструктуре, за свој одлазак окривио је „стално противљење, отпор и стварање вештачких препрека“ од стране премијера Дениса Шмигала, наводи се у писму о оставци у које је „Фајненшел тајмс“ имао увид.

Међутим, Зеленски је дао оптимистичну слику предстојеће реконструкције. Тврди да ће „сви доћи да поново изграде земљу“ која ће, како је рекао, цветати од „запошљавања и безбедности“.

„Постоје области на којима већ данас треба радити. Има људи који су остали без домова. Треба им помоћ, требају нам радници. Изгубили смо доста људи који су због рата остали без професије, неки су отишли ​​у иностранство. Сви смо за то да се Украјинци сада врате из иностранства“, рекао је Зеленски.

Нејасно је да ли ће украјинске избеглице заиста послушати позив, с обзиром на то да је украјинско руководство већ уложило значајне напоре да примора Украјинце који су побегли да се врате и буду ангажовани у војсци, уместо да им понуди уносне послове.

Украјина је на почетку сукоба ограничила путовања за све војно способне мушкарце, започевши све контроверзнију акцију мобилизације. Бројни видео-снимци који круже интернетом показују како украјински војни официри упадају у јавни превоз, јуре потенцијалне регруте на улицама, чак се и свађају са њима.

Ситуацију је додатно погоршао нови Закон о мобилизацији који је Зеленски донео у априлу. Њиме је старосна граница за регрутацију снижена са 27 на 25 година, док су додатно поједностављене процедуре регрутације и у великој мери проширена овлашћења војних службеника.