Прочитај ми чланак

Зеленски наставља прогон цркве – увео санкције против 22 представника РПЦ

0

Председник Украјине Владимир Зеленски је указом увео санкције против 22 представника Руске православне цркве, а документ је објављен на сајту шефа државе.

„У складу са чланом 107 Устава Украјине је неопходно да се донесе одлука Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине од 23. јануара 2023. године о примени личних специјалних економских и других санкција“, наводи се у тексту указа.

На списку лица којима ће бити уведене санкције се налази: митрополит Будимпештански и Мађарски Иларион, замених шефа одељења Синода за односе цркве са друштвом и медијима Вахтанг Кипшидзе, саветник патријарха московског и целе Русије Кирила протојереј Николај Балашов, митрополит Владимирски и Сладалски Тихон, шеф Синодалног одељења за односе цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда, као и шеф одељења спољних црквених веза Московске патријаршије митрополит Волоколамски Антониј, који је 17. јануара излагао путем видео везе пред учесницима Савета безбедности УН и истакао о притисцима украјинских власти на Украјинску православну цркву.

Санкцијама је предвиђена блокада рачуна, прекид економских и финансијских трансакција, обустављање културне сарадње, лишавање украјинских награда и друго. Санкције су за ових шест особа уведене на 30 година, а за остале на пет година.

„Данашња одлука СНБО се тиче наше духовне независности, коју јачамо и још више ћемо јачати. Уведене су санкције против 22 људи који су грађани Русије“, рекао је Зеленски у видео обраћању на Телеграму.

Раније је Зеленски увео санкције против 317 људи, грађана Русије, Украјине и Белорусије. Међу њима су режисер Никита Михалков и Андреј Кончаловски, оперска дива Ана Нетребко, уметници Дмитриј Харатјан и Евгениј Петросјан, музичар Александар Скљар, филозоф Александар Дугин, генерални директор инфомативне агенције „Росија севодња“ Дмитриј Кисељов, главна уредница телевизије РТ Маргарита Симоњан, бивши амбасадор Луганске Народне Републике у Русији Родион Мирошкин и низ других војних дописника и новинара.