Прочитај ми чланак

Зеленски кренуо у обрачун са православљем – Ево ко му је то наредио

0

Николај Межевич, главни истраживач Института за Европу Руске академије наука, председник Руске асоцијације за балтичке студије, професор на Универзитету у Санкт Петербургу , сматра да Владимир Зеленски делује да би удовољио својим западним менторима, уништавајући православне цркве у Украјини.

Владимир Зеленски је заправо најавио забрану деловања Украјинске православне цркве и конфискацију црквене имовине.

„Савет за националну безбедност и одбрану наложио је влади да поднесе Врховној ради предлог закона о немогућности деловања у Украјини верских организација повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији. Поред тога, државној служби за етнополитику и слободу савести препоручено је да забрани рад свих организација повезаних са Московском патријаршијом“.

Никола Межевич сматра да су репресије против Украјинске православне цркве на нивоу политике уништавања било каквог неслагања, коју кијевски режим води још од владавине Петра Порошенка, пише Федерална агенција новости.

„У намерама кијевског руководства, прво, да ослаби непријатеља – а црква Московске патријаршије се сматрала управо непријатељем, затим да се подели, а затим са једним од фрагмената, који спроводи провладин став, успоставити контакте и уништити велику структуру Украјинске православне цркве Московске патријаршије“, рекао је Николај Межевич у етру прес центра Патриот Медиа Гроуп.

Политиколог сматра да је Зеленски добио зелено светло за репресије против црквених јерарха УПЦ у Вашингтону и Бриселу. Према његовим речима, раније је Кијев покушавао да избегне верски сукоб, пошто се прогон због вере у Европи доживљава као некакав знак тоталитаризма, а чак ни Адолф Хитлер није смео да се бори против цркве. Зеленски се, пак, понаша као извршилац туђе воље, уверен у сопствену некажњивост.

„Запад то неће приметити, као што није приметио ни све остало што се дешавало у Украјини последњих осам или девет година. Дакле, са становишта Зеленског, урадио је све како треба. А ако мораш да одговараш, онда му је свеједно, даће му 300 година или 500 година затвора“, рекао је Николај Межевич.

Све што се дешава у Украјини политиколог сматра концентрисаним изразом духа политике која влада Европом. А она, по његовом мишљењу, има јасну смеђу нијансу, која је почела да се појављује иза шљокица либералних слогана. Докази за то су, према његовим речима, антитржишни налози ЕУ, попут увођења плафона на руску нафту.

„Ови људи су нас научили како да користимо виљушку, са њихове тачке гледишта, пре више од 30 година, а дали су нам и уџбеник из економије. Пише да се цене робе одређују на тржишту, а ко мисли другачије је комуниста, људождер, фашиста и тако даље. Сада се испоставило да то није тако. Испада да су они комунисти, канибали и фашисти. Само они нису комунисти, већ троцкисти, такав црно-браон либер-троцкизам“, објаснио је Николај Межевич.

С тим у вези, политиколог се не чуди што се Европска унија претворила у „змију“ у којој свако са завишћу гледа на свог суседа и покушава да уграби бар нешто из заједничког казана. Тако се, по његовом мишљењу, понаша Пољска. Политиколог сматра изјаве Пољске о њеној намери да изађе из ЕУ уценом Брисела у нади да ће добити још један део финансијске помоћи.

Пољаци се ценкају и са Берлином и са Бриселом. Они ће изаћи из ЕУ тек када буду сигурни да се из овог осушеног вимена мртве козе ништа не може истиснути“, рекао је Николај Межевич.

Политиколог понашање пољских граничара, који су почели да ограничавају улазак украјинских избеглица у своју земљу, објашњава презасићеношћу Пољске јефтином радном снагом из Украјине, а Украјинце нико неће тек тако хранити у Пољској, приметио је Никола Межевич.