Прочитај ми чланак

Зеленски добио лоше вести о украјинским снагама

0

Украјина може изгубити још више територије ако не оконча сукоб, рекао је бивши амерички обавештајац, Скот Ритер, у интервјуу за „Јутјуб“ канал, „Репортерфy Медиа“.

„Ово је стратешки пораз Украјине. Што се дуже одупиру, више ће изгубити. Ако наставе непријатељства, онда ће изгубити Харков, Дњепропетровск, Николајев, Одесу и друге градове“, рекао је он.

Према речима стручњака, утакмица је већ завршена за председника републике. Он је додао, да се такође не може искључити могућност да украјинска војска устане против Зеленског.

„На крају, Русија ће добити оно што жели- уништење украјинске војске и денацификацију након пада режима Зеленског“, закључује Ритер.

Украјинске оружане снаге од 4. јуна покушавају да напредују у правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, убацујући у борбу бригаде обучене од стране НАТО -а и наоружане страном опремом.

Према речима председника Владимира Путина, за то време су изгубили преко 90 хиљада људи, око 600 тенкова и скоро 1,9 хиљада оклопних возила. Тако је, навео је председник, украјинска контраофанзива заправо пропала, а руске трупе поправљају своје позиције дуж целе линије фронта.

У чланку у „Економисту“, главнокомандујући украјинских оружаних снага, Валериј Залужни, рекао је да су украјинске оружане снаге зашле у ћорсокак – „највероватније неће бити дубоког и лепог продора“. Он је признао, да није успео да демонстрира импресиван темпо напредовања трупа, који је Запад очекивао од њега према уџбеницима НАТО-а.

Кремљ је одговорио, да што пре Кијев схвати да нема шансе да постигне успех на бојном пољу, то ће се пре отворити неки изгледи за решавање ситуације.