Прочитај ми чланак

Зелено светло Немачке за нападе Кијева на руску територију

0

Кијев није у обавези да ограничи ратне напоре на сопствену територију, рекао портпарол Владе Немачке Штефен Хебестрајт

Док су се САД оградиле од украјинског удара дроновима на две ваздушне базе стотинама километара унутар Русије, портпарол Владе Немачке Штефен Хебестрајт је овим поводом рекао да Кијев своје ратне напоре не мора да ограничава на украјинску територију.

„Украјина има право на самоодбрану према Члану 51 Повеље УН и није у обавези да ограничи одбрамбене напоре на сопствену територију“, рекао је Хебестрајт новинарима, упитан да прокоментарише извештаје о експлозијама на руским аеродромима. 

Две базе стратешких бомбардера у регионима Рјазан и Саратов нашле су се у понедељак ујутру на удару украјинских дронова, саопштило је Министарство одбране Русије.

Тројица војника су погинула, а неколико је повређено, док су два авиона претрпела мању штету.

Напад је уследио истог дана када је откривено да су САД модификовале ракетне бацаче ХИМАРС тако да Украјина не може да их користи за ракете већег домета, наводно зато што Бела кућа желели да избегне ескалацију са Кремљом.

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је новинарима у уторак да Вашингтон „нити охрабрује нити омогућава Украјинце да нападају циљеве унутар Русије“, већ им је уместо тога дао „опрему која им је потребна за одбрану“.

Бивши званичник ЦИА: Украјина покушава да увуче Америку и НАТО у рат

Москва је више пута упозоравала САД и НАТО да наоружавањем Украјине ризикују прелазак руских „црвених линија“ и директно укључивање у сукоб.

Немачки канцелар Олаф Шолц обећао је да ће Немачка много више улагати у војску, како би Берлин постао „гарант европске безбедности“ и „градитељ мостова унутар Европске уније“.

Немачки медији су, мећутим, приметили да ће циљ усвојен под мандатом НАТО-a који подразумева трошење 2 одсто БДП-а на оружане снаге бити остварљив тек 2026. године.