Прочитај ми чланак

Због штрајка запослених у нафтној индустрији Француска паралисана

0

СВАЂЕ, туче, отимачина. Ове немиле сцене виђају се учестало протеклих дана на бензинским пумпама у Француској.

Апсурдно, безнина има у складиштима, а ни цена му није висока – тамо где може да се набави, кошта и 1,5 евра по литру. Али, проблем је што су у штрајк ступили запослени у рафинеријама, тражећи да и њима припадне део „кајмака“ од екстра профита који у последње време убирају нафтне компаније због прескупе цене енергената, имајући у виду да држава тренутно дотира сваки литар на пумпама с 30 центи.

Foto: Printscreen/Jutjub/CGTN

Запослени у „Тоталу“ траже повећање плата од 10 одсто, од чега седам на име велике инфлације која тренутно погађа француску економију, и још три одсто, као додатни приход од зараде.

Компапнија је одбила захтеве синдиката, па је дошло до обуставе рада. Блокиране су рафинерије, наступио је застој у преради сирове нафте, а и оно што је прерађено, не може да стигне до потрошача. Првих дана, власти су чекале расплет, па је изгубљено драгоцено време. Дошло је до несташица које прете да паралишу живот земље.

Према статистикама, проблем са снабдевањем има око 30 одсто пумпи у земљи, али је нарочито критично на северу земље и у Паризу, где постоји права потера за црним златом. Возачи се у реалном времену информишу преко интернета о испорукама, и онда крене права трка ко ће први стати у ред. Некада се чека и сатима. Посебно је проблематично с дизелом.

На пумпама се протеклих дана свашта дешавало. Поједине организоване криминалне групе „момака из краја“ умеле су да „присвоје“ пумпе и источе у канистере све, до последње капи. То су, после, продавали на црном тржишту по 3 евра литар. Када није било канстера, сипали су бензин и у велике црне велике најлонске кесе! Због тога је долазило до напетости, препирки, падале су тешке речи, а и понеки ударци. За то време, без бензина су остајали школски аутобуси, снабдевачи, па чак и полицијски аутомобили.

Руководство „Тотала“ је поручило да запослени у рафинеријама добијају месечно, уз плату и друге надокнаде, у просеку 5.000 евра бруто, али синдикати имају другачију рачуницу. Радницима нарочито смета то што је су генералном директору Фабијану Пујанеу примања прошле године примања скочила 52 одсто, па тренутно прима пола милиона евра сваког месеца! А кад може он толико, хоће и радници бар десет одсто, тим пре што цене у земљи скачу из дана у дан.

Враг је однео шалу, па је француски председник Емануел Макрон одлучио да лично узме ствар у своје руке. Позвао је и руководства и запослене да што пре пронађу договор, да не би држали грађане као таоце. „Тотал“ је јуче одмах одлучио да свим својим радницима у свету исплати по једну плату вишка, али то није задовољило штрајкаче. У међувремену, француске власти су реквирирале одређене рафинерије, а побољшање у снабдевању се, према најавама председника, очекује средином следеће седмице.