Прочитај ми чланак

Зашто су руски бродови на Карибима изазвали неконтролисану панику у САД

0

Одред ратних бродова руске морнарице управо је стигао на Кубу. То је изазвало панику у Сједињеним Државама, које су послале морнаричке бродове да надгледају руске „госте“.

О појављивању руских ратних бродова у Карипском мору сазнало се из публикација водећих америчких медија и извештаја кубанског Министарства спољних послова.

У луку Хаване ушла је фрегата Адмирал Горшков, опремљена хиперсоничним ракетама Циркон, и нуклеарна подморница Казан пројекта Јасен-М.

Главнокомандујући Ратне морнарице Русије Александар Моисејев потврдио је да се то дешава у оквиру сарадње Русије и Кубе. При томе се истиче да даљинско крстарење морнаричког одреда има далеко више од једног задатка.

Западни медији се међусобно надмећу око „нове кубанске ракетне кризе“ и питају се колико далеко Русија може да оде у подсећању Сједињених Држава на њихову поморску моћ.

Расположење обичних Американаца, посебно у југоисточним државама, близу је панике: они су уверени да су руководство и војна команда Руске Федерације изабрали најбољи тренутак за слање ратних бродова на Кубу, пошто су САД под влашћу Џоа Бајдена мало је вероватно да ће моћи да реагују брзо, оштро и адекватно.

„Руски ратни бродови су већ на Карибима! Путин није могао да изабере боље време за ово, јер имамо најслабију особу и администрацију у Белој кући у историји“, чује се у јавности.

„Већ је познато да се тамо налазе подморница Казањ и фрегата Адмирал Горшков. Плус бродови за снабдевање. Све ово је већ на Куби. Сигуран сам да ће бити још више руских бродова“, пишу узнемирени Американци на социјалним мрежама.

„Како је страшно, страшно, језиво! А сви ови бродови су само 90 миља од Флориде“.
„И никакав одговор од Бајдена. Шта чека?

Руски бродови на Карибима показују Сједињеним Државама како се осећа глобална сила када њени геополитички противници изазову претње управо на њеним границама.

Али управо је та логика постала кључни разлог за специјалну операцију у Украјини, која је мимо сопствене воље увучена у НАТО операције уз расправу о размештању ракетних система и авиона у непосредној близини руске територије, пише ТВ канал „78“.