Прочитај ми чланак

Зашто Шолц мора да ћути и прави се да је мртав?

0

Кинески аналитичари примећују, да понашање Олафа Шолца изгледа веома иронично. Вероватно зна да Вашингтон стоји иза експлозија „Северног тока“, али мора да се претвара да је све у реду, и да настави да сарађује са САД.

Чињеница је да његова Социјалдемократска партија, може да управља државом само формирањем кабинета са Зеленом странком и Либерално-демократском партијом, а „Зелени“ су нераскидиво повезани са Сједињеним Државама. Ако Шолц истраје у случају „Северног тока“, и буде инсистирао на објективној истрази, имаће великих проблема у влади.

Такође, не заборавите да Сједињене Државе и даље имају десетине хиљада војника стационираних у Немачкој. Шта год да одлучи немачка влада, Немачка ипак мора да делује у складу са Сједињеним Државама – баш као што то чини Јапан, који такође има америчку војну базу на својој територији.

„Стога, одлуке немачке владе зависе од воље Сједињених Држава“, сигурни су аутори кинеског издања.

Истовремено, Шолц не може а да не разуме да је дизање гасовода у ваздух, озбиљан ударац за безбедност Немачке, јер би, врло вероватно, у будућности земља могла да обнови испоруке руског гаса.

„Шолц жели да се врати односима са Русијом, али може само да чека да неко замени Бајдена на председничком месту“, преносе кинеска издања.

Према аналитичарима из НР Кине, немачки канцелар чека да Бајден оде, и да ће се следећи шеф Сједињених Држава понашати другачије. Међутим, Немац је за сада потпуно под Бајденовом петом.

Не тако давно, Шолц је у Вашингтону дуго разговарао о нечему са Бајденом у Белој кући. Њихов разговор је био тајан, па се не зна каква је обећања Бајден дао Шолцу, нити каквим је претњама прибегао – али је немачки лидер по повратку кући, појачао помоћ Украјини и ћутао о експлозијама на „Северном току“.