Прочитај ми чланак

Зашто САД одустају од плана да казне Сауди Арабију због смањене производње нафте

0

Драматична еволуција у одговору администрације наглашава важност Краљевства за Сједињене Државе

Неколико месеци након што је Бела кућа обећала да ће казнити Саудијску Арабију због смањене производње нафте, администрација Џозефа Бајдена одустала је од прича о одмазди позивајући се на дугогодишње добре односе двеју земаља.

Заправо, пише „Вашингтон пост“, драматични заокрет у одговору администрације нагласио је важност заливског краљевства за САД али и недостатак опција доступних америчким креаторима политике у јеку интензивирања конкуренције са Русијом и Кином.

Нафтни картел ОПЕК+ којим председава Саудијска Арабија одлучио је да смањи производњу за два милиона барела дневно, што се Вашингтону није допало. После најава оштрих казни дошло је до промене политике чиме је, наводи лист, наглашена важност Саудијске Арабије и то не само због огромних резерви нафте, већ и због огромног утицаја широм муслиманског света и статуса главне регионалне противтеже америчком противнику Ирану.

Упркос томе, администрација се суочава са сталним притиском демократских савезника који после одлуке о смањењу производње нису више уверени да је Ријад поуздан сарадник, а такође их брине продубљивање веза са Кином.

„Наставили смо да им продајемо оружје и ингорисало смо кршење људских права јер смо желели да будемо сигурни да ће они бити ту за нас када дође до глобалне нафтне кризе. Нису били“, рекао је демократски сенатор Крис Марфи. „Поставља се питање зашто смо ми тако дубоко с њима, с обзиром на сво њихово неугодно понашање, ако нису вољни да изаберу нас уместо Русије?“

Одлука ОПЕК-а, која је донета само неколико недеља пре новембарских међуизбора, изазвала је драматичан јавни укор Беле куће. „Биће неких последица за оно што су урадили“, поручио је Бајден.

Председникови главни економски и безбедносни саветници осудили су „кратковиду одлуку“ и, у оштрој изјави, наговестили да би могли да траже да се усвоји Закон о забрани производње и извоза нафте, или НОПЕК — који би могао да укине суверени имунитет чланица ОПЕК-а и дозволи америчкој влади да их тужи на основу антимонополских закона. Нацрт закона је прошле године прошао одбор Сената али је наишао на отпор нафтне индустрије и, пре одлуке картела у октобру, Беле куће.

Кевин Бук, генерални директор независне енергетске и истраживачке фирме „КлирВју“, рекао је да је НОПЕК нагласио дубину изненађења и беса администрације. „Не само да су показали кундак пиштоља, већ су скинули осигурач“, рекао је он.

Инцидент је означио још један ударац ионако турбулентним везама Вашингтона са својим нафтом богатим партнером. Док је председник Доналд Трамп пригрлио Краљевство и учинио га својом првом страном дестинацијом, демократе су гласније критиковале резултате Саудијске Арабије у погледу људских права и политичких слобода.

То ипак није спречило Бајдена да посети Џеду и са саудијским званичницима разговара о цени нафте, иако је то Бела кућа оштро демантовала – мада су касније навели да се Саудијска Арабија обавезала да неће смањити производњу.

Неки званичници су ту одлуку видели као намерни покушај да се помогне републиканцима пред међуизборе или Русији у тренутку када су Сједињене Државе водиле глобалну кампању за смањење прихода од нафте како би ослабиле позицију Москве у Украјини.

Епизода је нагласила напетости у америчко-саудијским везама последњих година које су такође укључивале противљење Саудијске Арабије нуклеарном споразуму Обамине администрације са Ираном и америчком законодавству које дозвољава породицама жртава 11. септембра да постављају правне изазове против саудијске владе, пише „Вашингтон пост“.

Сједињене Државе, које су повећале домаћу производњу нафте и предузеле друге кораке да удаље америчку економију са фосилних горива, више не купују толико блискоисточне нафте као некада. Кина је сада највећи купац Краљевства. Уз то, посета кинеског лидера Ријаду унервозила је Вашингтон нарочито после извештаја да је постигнут договор да Пекинг купује саудијску нафту у јуанима.

Упркос несугласицама, Пентагон види своје војно присуство у Саудијској Арабији, укључујући системе противваздушне одбране, као важан део стратегије за борбу против Ирана. Званичници такође указују на присуство око 70.000 Американаца који живе и раде у Краљевству и кажу да недавна посета кинеског председника Си Ђинпинга Краљевству није нужно сигнал промене примарне оданости Краљевству.

Џералд Фајерштајн, научник са Института за Блиски исток и бивши амбасадор у Јемену, рекао је да је одлука ОПЕК+ и реакција Вашингтоона после показала да Бајденова администрација нема могућности да казни Краљевство а да не угрози сопствене приоритете региону. Према његовим речима, најбољи курс за Сједињене Државе био би да додатно умање жеђ за фосилним горивима, а посебно онима са Блиског истока.

„Ако желите да покажете Саудијцима да ћете тежити ономе што је у најбољем интересу САД, онда убрзајте енергетску независност“, рекао је он. „Хоћеш да удариш Саудијце? Покажи им да нам не треба нафта.“