Прочитај ми чланак

Зашто Путин не ескалира рат у Украјини, зашто већ није напао НАТО?

0

ЗАШТО Путин још није напао НАТО и када ће Русија ескалирати украјински сукоб?

Ово питање постављају аутори новог извештаја RAND Corporation, водећег војног истраживачког центра САД.

У самом њиховом питању и тону као да постоји неко разочарење.

Чињеница је да су током последњих годину и по дана стручњаци RAND Corporation за нас правили разне „спирале ескалације“. Са претпоставком да ће Русија или употребити тактичко нуклеарно оружје или напасти америчке војне базе у Европи.

Међутим, ниједан од тих сценарија није успео.

Аутори RAND Corporation нерадо признају ни своје ни грешке америчке аналитичке заједнице, али сада пишу: „Предвиђања америчких стручњака о ескалацији сукоба од стране Русије показала су се нетачним, јер, прво, нема разумевања како се у Русији доносе стратешке одлуке, и друго, значајно је потцењена руска толеранција ризика“.

Без обзира на то, њени стручњаци настављају да јашу: америчком естаблишменту нуде нову спиралу ескалације. Са указивањем да овога пута иза ескалације може стајати и Украјина, а не само Русија.

Ризике ескалације деле на намерне, ненамерне и случајне. Као пример ненамерне наводе: Оружане снаге Русије ударају на територију Украјине а тамо гину званични представници једне државе чланице НАТО. Руководство те земље захтева активирање натовског члана 5, а Русија, да предупреди заједнички напад НАТО, напада прва. Тако Алијанса и Русија улазе у отворену војну конфронтацију.

Као још једну могућност наводе: руске Ваздушно-космичке снаге „опасно маневришу“ у Црном мору, што доводи до погибије пилота америчког извиђачког авиона. Рководство одговара наређењем да се обори руски авион или изврши удар на руску поморску базу. Москва узвраћа у знак одмазде.

Друга опција: Русија „погрешно схвата активности НАТО-а“ – снабдевање Кијева ракетама дугог домета или разговоре о чланству Украјине у НАТО-у – као војну интервенцију алијансе. Ради тога наноси удар упозорења по земљама НАТО-а. А то, пак, може довести до успешног обуздавања алијансе, али и навести је да предузме мере „кажњавања Русије“.

RAND Corporation оцењује ризик од ненамерне ескалације као средњи. Њени стручњаци сматрају вероватнијом намерну ескалацију. Наводе да Украјина, суочена са поразом, може интензивирати нападе на руску територију – тако се учтиво дефинишу терористички напади на цивиле, саботаже и лансирања дронова напуњених експлозивом.

На то Москва може појачати интензитет ракетирања украјинске територије, све до употребе нуклеарног (ово чујемо од прошле године) и хемијског оружја (ово је нешто ново).

Американци своје догађаје изс којих сами стоје стално издају као „ескалацију“ од стране Русије. На пример, дигли су у ваздух Северни ток, а то користе за оптуживање Москве да је, у циљу ескалације, обуставила испоруке гаса Европи.

Видели смо исту ствар са нуклеарним оружјем. Режим Зеленског је на састављао своју „прљаву бомбу“ и гађао нуклеарну електрану Запорожје, а Американци су за то време плашили цео свет да ће Москва да употребити тактичко нуклеарно оружје у Украјини.

Иста шема је могућа и са хемијским оружјем: Американци ће донети нешто из својих неконтролисаних резерви у Украјину, а кијевски режим ће то без оклевања употребити против својих грађана, а за то бити оптужена Русија.

Москви се такође приписује да може извршити „ограничени напад“ на снаге НАТО-а на територији алијансе како би зауставила или смањила испоруку западног оружја Украјини.

Најинтересантнија опција за ескалацију је стварање неке врсте кризе ван Украјине, која ће натерати Вашингтон да одустане од помагања Кијеву. Смешно је што под ово може бити подведено све: ситуација у Сирији, односи између Кине и Тајвана, чак и унутрашњи немири у самим Сједињеним Државама.

Ово је лош сигнал за Украјину. Ако пожеле, Американци ће наћи „руку Москве“ у сваком заоштравању на светској сцени и искористити га за брзо пуштање Кијева низ воду.

Експерти RAND Corporation дају веома неубедљив одговор на питање зашто је Москви потребно да сада оштро подигне ниво ескалације.

Ратне губитке трпе Украјинци, територијалне – такође.

На руској страни нема катастрофалних пораза и не очекују се.

Од унутрашњих турбуленција у Русији, у које је Запад полагао велике наде, нема ништа. Русија неће изгубити рат нити се распасти.

Зашто јој је потребна ескалација?

„Контрола Кремља над земљом постаје све крхкија, што би могло натерати Путина да тражи могућности за брзо окончање рата“, маштају аналитичари RAND Corporation. Зар заиста?

Чини се да амерички стручњаци унутрашње проблеме САД пројектују на Русију.

Контрола Беле куће над земљом заиста постаје све крхкија како се Трамп примиче власти.

Коначни ударац Бајдену и владајућој Демократској партији могао би да нанесе управо пораз у Украјини.

Недавно је RAND Corporation убедљиво описала све ризике продужавања украјинског сукоба и дала савет Вашингтону „како да избегне дуг рат“.

Сједињене Државе се плаше другог Авганистана: што украјински сукоб дуже траје, то може САД суочити са срамнијим поразом. Отуда сви ови снови да ће Москва сада ескалирати и да ће је тада коначно моћи „кажњавати”.

Војна конфронтација са НАТО, према америчким стратезима, уплашиће народ Русије, а то ће отворити могућности за унутрашње турбуленције и промену власти у Кремљу.

Другим речима, управо америчким властима је хитно потребна ескалација у Украјини. У супротном, у својој земљи ће имати турбуленције и промене режима. Стога се од њих могу очекивати нове провокације које ће бити представљене као ескалација од стране Москве.

А неспремност Русије да крене степеницама ескалације, у информационом пољу ће довести и до дреке: „где су вам црвене линије?“

Међутим, Русија је кроз све то успешно пролазила.

Главни закључак из извештаја RAND Corporation је овај: стратешки противници Русије апсолутно нису у стању да предвиде дејства Москве, што и сами признају.

Ти момци су се потпуно изгубили у ратној магли, нека им је са срећом.