Прочитај ми чланак

Зашто Путин и Ким Џонг Ун стварају стратешко партнерство

0

Споразум о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Северне Кореје је одговор те две земље на претње и акције Сједињених Држава и њених савезника који ставарају „азијски НАТО“, оцењују руски експерти, коментаришући планове руског и корејског лидера, Владимира Путина и Ким Џонг Уна, да потишу тај договор.

Русија активно јача везе са азијским партнерима Севернoм Корејoм и Вијетнамом. Посета Северној Кореји је изазвала оштру реакцију Вашингтона и Сеула, који и даље оптужују Москву за војне везе са Пјонгјангом.

Ово је први Путинов одлазак у ту земљу после 24 године, а посета представља корак ка чвршћим политичким, војним и економским везама између две земље.

Главна сврха посете је, оцењују експерти, да се договоре о стратешкој сарадњи у тренутној међународној ситуацији, а то сугерише да би највиши званичници могли да разговарају о одговору на формирање блока Вашингтон-Токио-Сеул, који своје постојање оправдава претњом Северне Кореје и „тајном“ сарадњом Москве и Пјонгјанга.

Политика Северне Кореје обезбеђује стабилност у источној Азији, а та земља обавља функцију нуклеарног обуздавајућег фактора у региону, каже руски политиколог Дмитриј Јевстафјев.

„Видели смо много занимљивих ствари о Американцима у протеклих 25 година. Видели смо интервенцију у Авганистану, видели смо други рат у Персијском заливу… Да Северна Кореја нема нуклеарни потенцијал мислите ли да би Американци оклевали и једну секунду да из више разлога, укључујући и обуздавање Кине, започну велики рат на Корејском полуострву. Не би чекали ниједан секунд… Јасно је да би цео овај регион, а не само Корејско полуострво, било би заливено крвљу… Видели сте како Американци ратују у Украјини до последњег Украјинца, а да ли би се двоумили да ратују до последњег Јужнокорејца. Никад у животу!“, уверен је Јевстафјев.

Стручњаци напомињу да је свеобухватно стратешко партнерство, које планирају да потпишу Путин и Џонг Ун, формално највиши ниво односа, а потписивање тог споразума означава висок ниво међусобне подршке. Главна интрига је кажу у којој мери ће овај споразум имати војно-политичку компоненту о којој доста спекулише посебно западна штампа.

Званична Москва је саопштила да је потреба за таквим споразумом изазвана ситуацијом у свету, али он неће бити усмерен против других држава.

Русија и Северна Кореја „у истом рову“

Током званичних преговора посебна пажња биће посвећена разговору о међународној агенди. Москва изузетно цени разумевање севернокорејске владе за узроке и суштину руско-украјинског сукоба и захвална је Северној Кореји што је признала улазак нових територија у састав Русије.
„Русија није само обична земља, већ је веома утицајна држава – прва у свету по војној моћи и друга по политичком утицају. Према томе, акције Русије морају се посматрати не само са становишта непосредних руских економских интереса, већ и утицаја који Русија има на цео свет. Северна Кореја је једина држава у свету која је изјавила да се у специјалној војној операцији и у интересима безбедности налази у истом рову са Русијом. Ово нису чак рекли ни наши најближи савезници из ОДКБ-а, али Северна Кореја се није плашила да то каже“, каже руски експерт Евгеније Ким.

На Генералној скупштини УН 2022. године, када је већина земаља гласала за резолуцију којом се осуђује Русија, Северна Кореја је била једна од пет земаља која је гласала против, подсећа експерт.
„И са тачке гледишта тога што Северна Кореја схвата разлоге зашто је Русија покренула војну операцију то има своју цену. То је веома озбиљна политичка подршка“, додао је Ким.

Путин и Ким Џонг-Ун разговараће и о питањима економије, енергетике, транспорта, кулктуре, туризма и хуманитарних веза. Трговинска размена је у прошлој години повећана девет пута и достигла је цифру од 34,4 милиона долара, а експерти оцењују да економска сарадња Русије и Северне Кореје може да буде прилични перспективна. Две земље планирају да направе механизме плаћања које Запад не контролише, па ће се тако одупрети нелегитимним ограничењима.

У том контексту, превазилажење низа санкција могла би да буде једна од тема. Москва се и даље придржава свих међународних рестриктивних мера против Пјонгјанга, па није искључено да ће се разговарати и о укидању одређених санкција.

Ким сматра и да би двојица лидера могла да размотре и довођење мигрантских радника из Северне Кореје у Русију:

„Северна Кореја је богата резервама минерала, што може бити корисно за развој нашег Далеког истока, и уопште за развој Русије. Осим тога, могли бисмо да привучемо прилично велики број грађевинара из Северне Кореје, пошто нам је потребна радна снага из иностранства. Севернокорејска радна миграција би могла да буде веома корисна за нас…“.

У ауторском тексту објављеном у севернокорејском листу „Нодон синмун“ Путин наводи да Русија „високо цени снажну подршку“ Северне Кореје у извођењу војних операција у Украјини и да ће подржати корејски народ у „борби против подмуклог, опасног и агресивног непријатеља, у њиховој борби за независност“.

Он је поручио и да ће две земље наставити да се „одлучно супротстављају западним амбицијама да ометају успостављање мултиполарног светског поретка заснованог на правди, међусобном поштовању суверенитета и интереса једних других”.