Зашто је преко ноћи ДРАСТИЧНО СКОЧИО број оболелих и преминулих од коронавирус

0

Број смртних случајева од новог корона вируса у Кини нагло се повећао за 254, али је нагло порастао и број заражених - за 15.152, саопштила је данас Национална здравствена комисија након што су здравствене службе почеле да користе нове методе дијагностиковања болести.

То је рекордан број забележених смртних случајева и заражених у једном дану, преноси Ројтерс, додајући да је укупан број људи који су умрли од последица корона вируса у Кини сада повећан на 1.367, а број заражених на 59.805.

Међутим, стручњаци кажу да то не значи да се ради о јачању епидемије, већ о примени нове методологије.

Наиме, здравствени званичници у провиницији Хубеј, жаришту коронавируса, објавили су да од данас у биланс укључују и људе којима је болест дијагностикована новим методама, преноси „Тањуг“.

Провинцијска здравствена комисија је прошле недеље најавила да ће почети да признаје резултате компјутеризоване томографије, радиолошког метода снимања пацијента, као потврду инфекције, што омогућава болницама да брже изолују пацијенте.

Провинција Хубеј раније је признавала само резултате теста рибонуклеинске киселине, који показује присуство вируса, али је потребно извесно време да се добију резултати.

Коришћење скенера може брзо да покаже инфекције плућа, па ће пацијенти моћи да започну лечење на време и да се на тај начин повећа и могућност да буду излечени.

Стручњаци кажу да ће тај потез људима омогућити брже лечење и спасти животе, али то ће значити и већи број смртних случајева који се приписују вирусу званично названом КОВИД-19.

– Вероватно има умрлих међу људима којима није потврђена зараза лабораторијском дијагностиком, али имају обављен ЦТ. Важно је да се и они уброје – рекла је Реина Мекинтајер, водитељка истраживања на Универзитету у Сиднеју.

Међутим, ово је изазвало дебату у светској јавности, јер би то можда могло да значи да многи случајеви нису на време пријављени.

Како пише „Индепендент“, постоји сугестија да од 7. фебруара људи у Кини који су били тестирани позитивно на корона вирус, али нису показивали симптоме, нису рачунати као потврђени случајеви.

Претходно је у среду пријављено „само“ 2.015 нових случајева у Кини, мали број који је сугерисао да се епидемија стабилизује.

Међутим, Светска здравствена организација (СЗО) је ипак упозорила да је опасност по свет и даље велика.

– Ова епидемија и даље може да иде у било ком смеру – рекао је генерални директор Tedros Adhanom Gebrejesus.