Прочитај ми чланак

Западни медији уклонили снимак евакуисане жене из Азовстаља која прича о нацистима

0

Позивајући се на “неподударности у садржају” немачки часопис Дер Спиегел уклонио је видео који приказује сведочење евакуисане жене из мариупољске фабрике “Азовстал”, упоришта неонацистичких милитаната Азов и других украјинских бораца.

Жена на снимку открила је да су њену породицу у суштини лагали, држали као таоце и користили их као живи штит од стране украјинских милитаната.

Још један немачки медиј, Junge Welt , приметио је брисање у четвртак увече. Према ЈW, Дер Спиегел је у понедељак објавио троминутни видео. У њему је била Наталија Усманова, која је пре сукоба радила у Азовсталу и тамо се склонила са супругом и децом.

На снимку Усманова каже новинарима да су их милитанти из Азова “држали у бункеру” два месеца и нису дозволили њеној породици да оде користећи хуманитарне коридоре које су успоставиле руске трупе.

“Крили су се иза чињенице да су наводно забринути за нашу сигурност”, рекла је Усманова, према немачком преводу, додајући да су њену породицу више пута задржавали након њиховог покушаја бекства: “Врати се у бункер!”

“Украјина је умрла за мене као држава”, рекла је Усманова на крају свог сведочења.

Дер Спиегел је саопштио да је видео снимак добио од Ројтерса и да је привремено уклоњен “због одступања у садржају која су накнадно откривена”. Упитан да прецизира наводна неслагања од стране РИА Новости, Дер Спиегел је рекао да су „још увек у процесу разјашњавања овог питања“.

Видео који је објавио Ројтерс, међутим, траје само минут, а Усманова говори о интензитету артиљеријске ватре и тешком животу у бункеру. Оба видео снимка потичу из истог интервјуа из више медијских кућа – укључујући РИА Новости, која је потврдила аутентичност Усмановиних опаски из сада избрисаног Спиегеловог клипа.

Уместо снимка, немачки магазин сада приказује фотографију Усманове у аутобусу са другим цивилима, коју је снимио фотограф РИА Новости 1. маја.

Сведочење Усманове директно је у супротности с тврдњама милитаната из Азова и владе у Кијеву да Русија спречава евакуацију цивила из комплекса Азовстал. Москва је више пута отварала хуманитарне коридоре из тог подручја. УН су саопштиле да је још 500 цивила евакуисано из фабрике у ноћи између четвртка и петка.