Прочитај ми чланак

Западне компаније у очајању – Хути потопили и други брод

0

Водеће бродарске групације позвале су утицајне владе у свету да зауставе нападе јеменских Хута на бродове у Црвеном мору након што је ове недеље потонуо други теретни брод, објавио је данас ЦНН.

У нападима су до сада погинула најмање три поморца, а последње потонуће вероватно је довело до још једне смрти, наводи се у саопштењу више од десет удружења бродара, укључујући и Међународну комору за поморство и Светски савет за бродарство.

Њихов позив уследио је, поред акцента на људске жртве, и због прекида на једној од главних светских трговинских рута која је од краја прошле године практично затворена за контејнерске бродове.

Дуже путовање око јужног дела Африке довело је до пораста трошкова транспорта и изазива гужве у лукама у Азији и Европи, претећи да поремете светске ланце снабдевања.

Саопштење је објављено након што је потврђено да је брод за угаљ у власништву Грчке потонуо након што су га прошле недеље напали Хути. Удружења истичу да су, поред губитака живота, напади Хута такође изазвали озбиљне поремећаје у транзиту кроз Црвено море, као везу са Суецким каналом, виталном саобраћајницом која чини 10-15 одсто светске трговине.