Прочитај ми чланак

Западна штампа: Све више фармера у Европи принуђено је да затвори производњу

0

Енергетска криза у Европи изазива кризу у пољопривредној производњи, јер постаје једноставно неисплативо производити одређене врсте пољопривредних производа, пише западно издање Инсајдера.

Публикација наводи да све већа енергетска криза приморава све већи број фармера у Европи да обуставе производњу јер их високе цене енергије приморавају да послују са губитком.

Посебно су проблеми погодили оне врсте пољопривредних производа који се узгајају у пластеницима за које су потребне велике количине електричне енергије. Овакво стање ствари, примећује западна штампа, додатно погоршава глобалну кризу хране.

Подсетимо, ЕУ, упркос очигледној штети сопственој економији, наставља да ограничава снабдевање Европе руским енергентима. Ова ограничења, уз глобални тренд, доводе до значајног повећања цена електричне енергије.

Као резултат тога, то је почело да се одражава у производњи хране. Почетком јесени многи пољопривредници морали су или да смање или потпуно обуставе производњу. А пошто је зима тек пред нама, ситуација са храном ће се само погоршавати.

Према Унији пољопривредника ЕУ Copa-Cogeca, енергетски интензивни сектори млека и пекарства највише су погођени високим ценама енергије.

Према експерткињи Рабобанке Синди ван Рајсвик, овакво стање ће приморати ЕУ да се врати на стари систем специјализације, при чему земље јужне Европе производе поврће зими, а нордијске земље лети своје поврће. Али за обнављање ове опције пољопривредне производње биће потребне додатне милијарде евра субвенција.