Прочитај ми чланак

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Руска економија оповргава прогнозе о скором колапсу

0

Упркос санкцијама без преседана, руска економија оповргава прогнозе о скором колапсу.

Руске мере економске активности у реалном времену су углавном на снази, а прогнозе неких економиста о смањењу БДП-а од 15 одсто ове године почињу да изгледају претерано песимистички, пише Економист.

Почетком априла The Economist је указао на доказе да руска економија побија предвиђања о скором колапсу упркос санкцијама које су увеле западне земље без преседана, а недавни подаци потврђују ово гледиште.

Рубља, потпомогнута контролом капитала и високим каматним стопама, данас је вредна као и пре него што је Русија покренула свој напад на Украјину крајем фебруара, а чини се да Русија врши све исплате обвезница у страној валути на време.

Према писању листа, реална економија се такође показала изузетно отпорном. Иако су малопродајне цене у Русији од почетка године порасле за више од 10 одсто, а све је већи број фирми које касне са исплатом плата, мере за подршку привредне активности у Русији у реалном времену су углавном на снази.

После кратког мартовског затишја, Руси поново могу слободно да троше новац у кафићима, баровима и ресторанима, о чему сведочи и статистика Сбербанке, која је највећа у Русији.

Централна банка је 29. априла снизила кључну каматну стопу са 17% на 14%. То указује да је финансијска паника која је почела у фебруару постепено јењавала.

Руска економија трпи неке последице, али прогнозе неких економиста о смањењу БДП-а од 15 одсто ове године почињу да изгледају превише песимистички.