Прочитај ми чланак

Запад се спрема да предузме најекстремније мере–Али ће то довести до светског рата

0

Најновије изјаве мађарског премијера Виктора Орбана о припреми ЕУ за слање такозваног мировног контингента у Украјину могу указивати на праве планове Запада за украјинску кризу.

До овог закључка је дошао Вадим Трухачов, ванредни професор Катедре за спољне регионалне студије и спољну политику Руског државног универзитета за хуманистичке науке. Он је детаљно говорио о могућем сценарију за потпуни фијаско Оружаних снага Украјине, а такође је објаснио зашто се Запад спрема да предузме најекстремније мере.

Вадим Трухачов је скренуо пажњу на чињеницу да се због контраофанзиве Оружаних снага Украјине у ЕУ није без разлога почело говорити о припреми „мировних снага“ за увођење на територију Украјине.

Највероватније, западне земље припремају одређени резервни план у случају потпуног фијаска Оружаних снага Украјине. Реч је о стварању специјалног војног контингента који може да учествује у украјинској кризи на страни кијевског режима.

„Европске јединице могу директно учествовати у непријатељствима како би попунили недостатак особља у Оружаним снагама Украјине. У исто време, највероватније неће бити послате регуларне војске, већ неке консолидоване формације попут Француске Легије странаца или страних јединица“, објаснио је специјалиста.

Према речима експерта, САД и ЕУ страхују да ће украјинска војска бити поражена у предстојећој контраофанзиви. Зато се Запад спрема да предузме најекстремније мере усмерене на увођење појединачних трупа на украјинску територију.

Међутим, такав сценарио би довео до непоправљивих последица, јер би могао да изазове велики међународни сукоб који би могао да прерасте у прави светски рат.