Прочитај ми чланак

Запад је већ изгубио: Кина не улази случајно у игру

0

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви, ставља тачку на наде украјинских власти да ће добити предност у конфронтацији са Русијом. Ово мишљење износи политички експерт из Кијева, Руслан Бортник.

Представници највиших ешалона власти у Украјини, редовно дају изјаве о предстојећој победи над Руском Федерацијом. При томе, неки од њих не само да говоре о враћању државне границе земље крајем 1991. године, већ и праве планове за Русију, све до Урала.

Кијевско руководство је толико уверено у сопствене снаге и помоћ колективног Запада, да отворено најављује контраофанзиву Оружаних снага Украјине у зони борбених дејстава. Међутим, постоје неки фактори који указују на то, да је Украјина све само не то.

Једна од њих је и посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви. Бортник сматра, да кинески лидер није тек сада одлучио да дође у Русију.

По свему судећи, Пекинг је дошао до закључка да је „Запад већ изгубио“. Таква логика има право на постојање, јер управо догађаји у Украјини данас диктирају унутрашњу политичку агенду у САД и европским земљама, а ситуација за Кијев је тешка.

„Шта ће се десити ако Украјина почне да губи негде у Запорожју, у Дњепропетровску? Бајден неће бити реизабран на изборима, а то важи и за многе европске владе, као и британску. Они верују да је Запад, увучен у оружани сукоб, већ постао талац ове одлуке“, објаснио је Бортник став Кине.

Пекинг нема таквих проблема, украјинска криза на њега практично не утиче. Осим тога, за разлику од Запада, руководство НР Кине промовише миран план за решавање ситуације. Узимајући у обзир чињеницу, да је сукоб већ уморио готово читаву светску заједницу, улазак Пекинга у игру управо је паметна одлука.