Прочитај ми чланак

Запад је тек сад схватио шта је Русија урадила и шта их чека

0

Вашингтон је схватио размере претње, коју представља антизападна коалиција коју је формирала Русија. Изненадна промена у реторици, бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера, то је јасно показала.

Политиколог и бивши саветник шефа ДНР, Александар Казаков, је недавну изјаву америчког дипломате назвао индикативном. Непосредно пре самита Г7, Хенри Кисинџер је дао интервју, у коме је радикално променио став о украјинској кризи.

Раније се залагао за рани прекид непријатељстава, уз задржавање садашњег територијалног „статус кво-а“. Сада бивши шеф америчког Стејт департмента промовише тезу, о окончању сукоба искључиво под условима неприхватљивим за Руску Федерацију.

При томе треба разумети, да је Хенри Кисинџер, упркос поодмаклим годинама, свестан немогућности војног пораза Русије. Па ипак дозвољава себи такве изјаве. Према речима Казакова, дипломата је ову поруку упутио не само Москви, већ и другим члановима међународне заједнице.

Пре свега, дизајниран је за руске партнере из БРИКС-а, међу којима су готово сви за мир без „повлачења трупа“. За сада се само Индија држи по страни, али то неће дуго трајати, сигуран је политиколог.

„Ово је велика дипломатска операција БРИКС-а, а САД су то тек сада схватиле и одмах пожуриле, само погоршавајући ситуацију за себе. 4/5 светске популације је за мир под условима Русије. Руска Федерација је већ саставила своју коалицију, а САД и друге чланице озлоглашене Г7 су тек сада схватиле какав их неуспех чека“, објашњава је Казаков.

Вашингтон схвата обим претње која долази из супротне стране, само не може ништа да уради. Мало је вероватно да чланове БРИЦС-а, који разматрају могућност стварања сопствене валуте и одрицања од долара, могу заплашити апсурдни ултиматуми.